Baconlindat kycklingbröst fyllt med cheddar, vitlöksfrästa haricots verts & smörstekta gnocchi

Av Boxtoppen.se fick vi följande guldkorn till middagstips med vinmatchning och allt. Lätt att laga, smakrikt och värmande. Gör succé hos alla som får smaka, vi lovar!

Enkelt att tillaga men ändå med en superlyxig känsla, det är precis så vi känner för denna härliga servering som fungerar precis lika bra en vardagskväll som till festmåltid. Rätten är dessutom klockren för en sydafrikanskt fruktdriven shiraz, inte minst den vi häller upp till, Foot of Africa Shiraz!

Recept

4 personer

Ingredienser

4 kycklingbröst

1-2 paket bacon (beror på storleken på kycklingen men räkna 3 skivor per person)

Cheddar i bit (gärna brittisk)

Kycklingbuljong

Gräslök

Haricots verts (500 gram)

1-2 vitlöksklyftor

1 paket färsk gnocchi

Smör, olivolja, salt, peppar

Så här gör du

Lägg ett snitt på respektive kycklingbröst på sidan. Skiva fyra stavar av cheddarosten och tryck in i springan. Salta och peppra kycklingen och linda sedan 3 bacon runt varje bröst. Se till att serveringsytan ser stilig ut. Smält smör i pannan och stek först serveringsytan gyllene. Vänd och stek vidare innan du häller på lite buljong (gör den inte för salt) och låter kycklingbrösten bräsera färdigt. Ös kycklingarna med mer buljong vid behov. Tillsätt den hackade gräslöken. Räkna med att de behöver cirka 15-20 minuter. Buljongen blir dessutom då till en fin skysås med distinkt karaktär från osten och baconet.

Börja koka vattnet till gnocchin. Hacka vitlöken fint. Fräs upp brytbönorna i olivolja, salta, peppra och när de fått fin färg och känns spänstiga så adderar du vitlöken som bara ska fräsa med i ett par minuter.

Gnocchin ska endast koka i någon minut, ta den hellre lite för tidigt. Låt rinna av och stek upp dem hastigt i en klick smör. Servera genast med brytbönor som bas, kyckling ovanpå och lite skysås som du ringlar över samt gnocchin som side order.

Vinet

2019 Foot of Africa Shiraz

(art.nr. 2001, 3000 ml, 229 kr, 4 av 5p)

Ursprungstypisk och charmerande sydafrikansk shiraz med massor av druvtypicitet där björnbär, bacon och rök möter torkade örter och kryddor och där smaken smeker med mogen mörk bärfruktighet, viss fatkrydda samt silkiga tanniner. Återigen en stabil och stilsäker årgång av denna shiraz!

Till maten

Det finns en markerad sälta i denna anrättning; osten, baconet och skysåsen som samlat upp alla smaker, något som möts perfekt av vinets fruktrondör. Även det örtiga i vinet lockas fram av rättens gröna inslag, gräslöken och de vitlöksfrästa brytbönorna. Och så måste vi ju bara nämna det rökiga från baconet som fångas upp perfekt av vinet. En smakrik servering till ett smakrikt vin helt enkelt och en toppenmatchning!

Vad är Fairtrade?

Fairtrade är en internationell och oberoende certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. En vara som är Fairtrade-märkt garanterar att produktionen uppfyller högt ställda krav på sociala, miljömässiga och ekonomiska förhållanden.

När du väljer Fairtrade-märkta produkter skapar du möjlighet till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda själva kan kan påverka sina arbetsvillkor och levnadsförhållanden.

Fairtrade garanterar odlare ett lägstapris när de säljer sin skörd, men ofta är priset de får för sin skörd högre än så. Lägstapriset fungerar som ett skyddsnät för odlarna i lägen när världsmarknadspriset på råvaran de säljer faller. Det förhindrar att odlare går back när de säljer sin produktion.

När odlare säljer sin råvara får de också en Fairtrade-premie. Premien är en extra betalning som öronmärks för  projekt som syftar till att förbättra villkoren för odlaren och de anställda. Till exempel kan pengarna gå till utbildning, barnomsorg, miljöförbättringar eller hälsovård. Hur Fairtrade-premien skall användas bestämmer odlaren och de anställda gemensamt.

Fairtrade är inte detsamma som en ekologisk certifiering. Fairtrade fokuserar på att förbättra arbetsvillkor och bekämpa fattigdom. Men att ställa om till ekologisk odling medför ofta bättre arbetsvillkor eftersom det innebär mindre användning av giftiga bekämpningsmedel. Många gånger används Fairtrade-premien för en omställning till ekologisk produktion. Fairtrade garanterar också att odlaren får bättre betalt för ekologiskt certifierad råvara. Det ökar incitamentet för odlaren att konvertera till ekologisk odling. Fairtrade ger dessutom odlare utbildning om klimat-och miljöhot i närmiljön, och råd om hur produktionen kan anpassas för att minska dem. Därför är Fairtrade också bra ur miljösynpunkt.

Dessutom

  • Fairtrade motverkar barnarbete
  • Fairtrade garanterar lagstadgad minimilön, anställningsavtal, skyddsutrustning
  • Fairtrade garanterar rätten att organisera sig fackligt

Genom att välja Fairtrade-märkta produkter när du handlar hjälper du till att göra världen mera sympatisk, mera hållbar.

Lansering av La Vigne de Beaussoppet, 2017 från Domaine Laporte

Tisdag den 7 juli 2020 lanserar Winemarket La Vigne de Beaussoppet av 2017 års årgång i Systembolagets Tillfälliga sortiment. Producenten bakom vinet är Domaine Laporte baserade i byn Chavignol. De har ett gediget ekologiskt förhållningssätt och deras vingårdar i Sancerre är ekologiskt certifierade. Tisdagens lansering kommer från appellationen Pouilly-Fumé på östra sidan av floden Loire. Jordmånen här är rik på flinta och ger i sanning världsunika viner av druvan sauvignon blanc. Missa inte denna högkvalitativa Pouilly-Fumé från en producent vars viner uttrycker plats, jordmån och druva på ett enastående sätt. 840 flaskor finns tillgängliga.

 

Domänen
Domänen Laporte grundlades 1850. René Laporte som var den som drev domänen fram till mitten av 1980-talet var en tidig förespråkare av det som då i mångas ögon var kontroversiellt nämligen att begränsa skördeuttagen. Idag är det en självklarhet i hantverksmässig vinmakning. 1986 kom familjen Bourgeois, legendarisk vinmakarfamilj i Chavignol, in som ägare och idag är det barnbarnen Arnaud och Cédric som ansvarar för produktionen.
1990 beslöt man att påbörja konvertering mot ekologisk odling, och sedan 2013 är alla vingårdar i Sancerre ekologiskt certifierade. Att bedriva ekologisk och hållbar odling är idag deras tydliga prioritet. Ekologisk odling kräver en mycket mer noggrann övervakning av vingården och är alltså ett mer arbetsintensivt odlingssätt. Den större arbetsinsatsen betalar sig dock i bättre kvalitet i skörd och därmed också i vinerna. Vinerna får bättre struktur, mer djup och en större typicitet enligt vinmakarna på domänen.

Ursprunget
La Vigne de Beaussoppet kommer från gamla rankor i den 1,25 ha stora vingården i Pouilly-Fumé. Jorden här har ännu inte uppnått ekologiskt certifierad status men förhållningssättet är detsamma. Jordmånen som är rik på flinta, gamla stockar och skördeuttag som hålls låga ger sammantaget druvan sauvignon blanc en uttrycksfullhet som man inte hittar någon annanstans i vinvärlden. Druvans aromatik tar inte överhanden utan balanseras upp perfekt av terroirtypisk mineralitet.

Vinet
30% av vinet har jäst på fat vilket ger en komplexitet och en bredare, ytterst matvänlig profil. Vinet har inte genomgått malolaktisk fermentation utan har här den klingande, härliga syran intakt. Vinet har vilat på sin jästfällning i 9 månader och slutligen på flaska i 6 månader. La Vigne de Beaussoppet är ett högklassigt och komplext, fylligt och elegant vin.Årgången
Årgång 2017 i Loire-dalen gav begränsade skördar på grund av frost men fick ändå en fin fortsättning med en varm växtsäsong med lagom mycket regn som garanterat fräschören speciellt i de vita vinerna från regionen. Kvalitetsmässigt rankas 2017 för sauvignon blanc som en av de främsta under 2000-talet.

Tisdagens lansering
La Vigne de Beaussoppet släpps i 19 utvalda systembolagsbutiker tisdagen den 7 juli kl 10:00. På grund av de corona-relaterade begränsningarna finns det tyvärr inte möjlighet att beställa vinet till de butiker som inte tilldelats flaskan. För er som missar, glöm inte att vi har två av Domaine Laportes andra viner från Sancerre i lager tillgängliga för beställning. Fylliga och aromatiska, prisbelönta prestigevinet Le Rochoy, 2017, samt mineraliskt drivna Les Grandmontains, 2018 med precision, elegans och nerv.Matchningen
Byn Chavignol där Domaine Laporte hör hemma är ju också världskänd för annat än vin, nämligen för sin ost Crottin de Chavignol. Den ursprungsskyddade getosten nämns ofta som en perfekt matchning till viner från samma region. Det är märkligt och magiskt att vin från en region så tydligt matchar maten från densamma, men det bevisas med tydlighet här. Fastän vi här kan tänka oss en uppsjö av kombinationer; från lätta till smakrika skaldjursrätter, kokt, bakad, eller stekt fisk, eller fågel med allehanda tillbehör, så finns det nog ändå en som kommer först. Öppna en valfri flaska från Domaine Laporte och servera till en fin Crottin de Chavignol med några rostade bitar bröd. Hela kostcirkeln täcks möjligen inte in men en sommarkväll tjänar det här som fullgod middag för oss.

 

 

Om rosévin

Rosévin framställs i de allra flesta fall av blå druvor. De flesta blå druvor har vitt fruktkött och den röda färgen i rött vin, eller rosa färgen i rosé, kommer från druvans mörka skal.

Vid framställning av rosévin används främst tre metoder.

Macerationsmetoden är den vanligaste. Röda druvor pressas försiktigt och får ligga och dra i musten under kort tid, någon eller några timmar till några dagar. Musten färgas då rosa. Ju längre tid desto mörkare färg. När vinmakaren uppnått rätt koncentration lyfts druvorna bort och den rosa musten jäses till vin. En variant här är att druvorna lyfts bort direkt efter försiktig pressning och vinet får då en mycket blekt rosa färg. Den här metoden kallas också direkt pressning. Båda stilarna är vanliga i Provence och där man vill uppnå den stilen.

Saignée-metoden är betydligt mindre vanlig. När den här metoden används är rosévinet ett led i rödvinstillverkning, speciellt då man önskar framställa riktigt kraftiga röda viner. Druvor som är ämnade för tillverkning av rött vin pressas och får dra i musten. Efter en kortare tid leds en del av den då ännu rosa musten av och jäses separat till rosévin. Resten av musten jäses till rött vin som tack vare en högre koncentration av skal i förhållande till must blir koncentrerade och kraftiga. Metoden förekommer bland annat i Bordeaux och i Kalifornien och ger smakrika roséviner.

Den tredje metoden, och troligen den mest ovanliga, är blandmetoden. Här blandar man en liten del rött vin, omkring 5% eller mindre, med vitt vin. Den här metoden används i Gamla världen enbart i Champagne för att göra rosé- champagne, men i Nya världen förekommer den också som tillverkningsmetod för att göra stilla roséviner. Sydafrika är ett exempel.

Viner som inleder sommarmiddagen

När kvällen är ung och smaklökarna fortfarande yrvakna vill man inte gå ut för kraftigt, vare sig smakmässigt eller alkoholtungt. Välj däremot gärna ett alternativ med en pigg, fräsch syra. Ingenting väcker aptiten som ett ungt och friskt fruktigt vin.  Nedan listar vi tre alternativ som passar utmärkt!

Domaine de l’Enclos Chablis 2018. Det här är en klassisk chablis med alla delarna på rätt plats. 2018 var ett generöst och förhållande varmt år i Chablis vilket gör årgången redo att drickas nu. Frukt och chablis-typisk klingande syra från biodynamisk producent blir din perfekta inledning på måltiden. Servera svalt till en vacker utsikt, eller till en bit ost.

Moncaro Organic Rosé, 2019. Kanske är ni flera som deltar i middagen och en vinbox passar bättre? Det här vinet levererar precis det man önskar av en sommarfrisk rosé; bärig frukt, örter och fräschör. Servera till cruditéer med dipp, milda charkuterier eller snittar med färskost och gräslök.

District 7 Pinot Noir, 2017. Till den som helst väljer rött, eller om du vill servera smakrikare tilltugg passar vår amerikanske charmör District 7 Pinot Noir perfekt. En Pinot noir som erbjuder druvtypisk fräschör och elegans, präglad av sin kaliforniska terroir  och soliga men svala klimat. Servera svalt på egen hand, eller till oliver, kryddig korv eller pimiento de padrons.

 

 

Chablis Domaine de l’Enclos, 2018

Vitt vin · Chablis, Frankrike · Eko

Domaine de l’Enclos regionalt betecknade Chablis håller en riktigt hög kvalitet. Vingården arbetar biodynamiskt varför det man känner i vinet är ren och omaskerad smak av druvan, jordmånen och ursprunget. Ekologiskt certifierad från årgång 2018. [...]

219 kr

Viner att fortsätta kvällen med

När det doftar ljuvligt från grillen och alla instinktivt samlas runt bordet, redo att ta för sig och hugga in. Då är det dags att hälla upp något av följande viner

Tuscarello, 2017. Vinet som är perfekt till klassiskt grillad mat; entrecôte med örtsmör eller salvia- och vitlöksmarinerade lammkotletter, med tillbehör av fransk potatissallad, grillade tomater och sparris, och en generös grönsallad. Tuscarello är ett fylligt och kryddigt vin gjort på huvudsakligen sangiovese som backas upp av merlot. Fatlagring bidrar till den fina strukturen och ger också rostade toner som lyfter det grillade köttet.

Brigaldara Ripasso Superiore, 2018. Till kött där du valt en kraftig och smakrik kryddning passar det här vinet riktigt fint. Till exempel om du använder en marinad eller dry rub med kaffe, choklad, kryddpeppar eller lagerblad. Vinets komplexa toner av körsbär, vildhallon och russin, svartpeppar, vanilj och viol möter sådana smaker perfekt. Vinet har en tydlig struktur i och med sin fina syra men är inte alltför strävt varför detta ackompanjerar både nöt och lamm med röd kärna, men även fläsk och vildsvin.

VDR, 2015. Vinet du väljer om du grillar fläsk och använder BBQ-såser med söta eller heta inslag. Det kan göra vinvalet svårt men VDR klarar utmaningen. Vinet är tekniskt sett torrt men druvorna petit verdot och peitit sirah, som har mognat i Kaliforniens många soltimmar ger här ett vin packat med mogen frukt. Vinet är tack vare sin fylliga smak också riktigt bra till vegetariska grillade rätter; grillade fyllda paprikor, grillad aubergine eller majs, svamp eller halloumi.

Errázuriz Max Reserva Chardonnay, 2018. Fruktigt och elegant och med sina toner av mogen citrus, äpple, ananas och ett rostat inslag från franska fat är vinet som klippt och skuret för hel grillad laxsida, grillspett av fisk, skaldjur och grönsaker, eller för den delen till grillad kycklingfilé med pasta- eller potatissallad.

VDR, 2015

Fylligt · Monterey, Kalifornien, USA

FYND, 89++ enligt Dina Viner, nr 357 VDR står för Very Dark Red och namnet är verkligen talande. Det här är ett vin för dig som gillar dina viner fylliga, smakrika och med integrerade tanniner. [...]

179 kr

Tuscarello, 2017

Rött vin · Toscana, Italien

Tuscarello – det mytomspunna Toscana och dess älskade signaturdruvor i en flaska. Här får körsbärsfriska och örtiga sangiovese gott sällskap av generösa och plommonfruktiga merlot. Örtiga toner av oregano, mynta och mörk choklad ackompanjerar. Ett [...]

119 kr

Vinet som ger helheten

Måltidens avslutande vin skall lyckas övertyga nu rätt belåtna smaklökar att det var värt att ta in ytterligare intryck. Den söta komponenten i vinet är viktig för att kunna matcha ett sött sällskap. Men lika viktiga komponent är den friska, så att känslan i munnen känns fräsch.

Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc, 2017. Ett sött men friskt vin som med sin läckra syra passar riktigt bra till desserter som också har ett syrligt inslag. Många svenska sommarklassiker är utmärkta matchningar; rabarberpaj, jordgubbar och grädde, eller en citronmarängpaj. En toscakaka kommer också att passa utmärkt till. Vinet görs av sent skördad sauvignon blanc, med gewurtztraminer och viogner som ackompanjerar. En kyss av botrytis adderar till komplexiteten och bidrar med härliga mandeltoner. För den som helst hoppar över desserten blir ett litet glas av svalt serverad Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc på egen hand en fullgod final.

 

 

Vin till påskens goda mat

Inte säker på vad du skall dricka till påskmaten? Ingen fara! Vi har tips på vinerna du hittar i butik.

Till en toast toppad med ljuvligt god skagenröra serverar vi gärna Moncaro Verdicchio. Fruktigt, friskt och mineraliskt från Italiens kvalitetsregion för vita viner.

Tiden för färsk sparris är här och påskens härligaste primör smakar bäst tillsammans med de bäriga och örtiga smakerna i eleganta rosényheten Kleine Zalze Vintner’s Selection Rosé från Sydafrika.

Om det är grillning som står på schemat i påsk passar District 7 Pinot Noirs generösa smak av solmogna jordgubbar, körsbär och ton av rostade fat perfekt till allting grillat. Prova till hamburgare med grillade grönsaker som tillbehör. Väljer du vego passar en grillad halloumiburgare lika bra!

Den för många under påsken givna lammsteken serverar vi gärna med den kraftfulla och eleganta Brigaldara Ripasso. Med fyllig smak av mörka körsbär, örter och choklad i kombination med fräsch syra matchar vinet både lammets smakrikedom och feta struktur. Dekantera gärna en timme innan du njuter vinet i stora kupor.

Glad påsk!

Dubbelt upp i exklusiv lansering

Fredag 28 februari bjuder på dubbelt upp i exklusiva lanseringar i Systembolagets små partier. Passa på om du vill knipa en av 120 flaskor av Errazuriz ikonvin Don Maximiano Founder’s Reserve och 600 flaskor av Kleine Zalzes toppvin Family Reserve Cabernet Sauvignon.

Vinerna släpps på hyllan i ett fåtal butiker men ett antal flaskor finns även tillgängliga för beställning via Systembolagets hemsida.
________

Family Reserve Cabernet Sauvignon är Kleine Zalzes toppvin och druvorna till detta vin tas från två särskilt utvalda vingårdslägen för högsta möjliga kvalitet. Vinet får mogna på nya ekfat och görs enbart vid exceptionella årgångar.

”A brilliant example of how great Stellenbosch Cabernet can be, highlighting the perfect balance between new-world opulence and old-world elegance.” – Alastair Rimmer, vinmakare
________

Don Maximiano Founder’s Reserve är ett stort vi gjort på druvor från Errazuriz flaggskeppsvingård Max I i Aconcaguadalen. Vinet är en hyllning till grundaren med samma namn. Errazuriz grundades redan 1870 då Don Maximiano Errazuriz insåg vilken idealisk plats Aconcaguadalen var för vinodling med sina svala och regniga vintrar, heta och torra somrar samt fuktiga vindar från Stilla havet. Med de finaste kloner från Frankrike, hårt arbete och tålamod anlade Don Maximiano en vingård i världsklass.

Vintage 2016 of Don Maximiano is a year where we can truly appreciate the effects of a cool growing season. The result is a unique and breathtaking wine, with perfect balance and elegance.” – Francisco Baettig, vinmakare
________

Julbordsviner

Snart är det julafton och dags för god mat och goda drycker av olika slag. Här kommer några sista minuten-tips från oss!
Till sill och lax mm: Moncaro Verdicchio
Till kallskuret: Kleine Zalze Cellar Selection Shiraz Cabernet Sauvignon
Till det varma: Brigaldara Ripasso Superiore