Om rosévin

Rosévin framställs i de allra flesta fall av blå druvor. De flesta blå druvor har vitt fruktkött och den röda färgen i rött vin, eller rosa färgen i rosé, kommer från druvans mörka skal.

Vid framställning av rosévin används främst tre metoder.

Macerationsmetoden är den vanligaste. Röda druvor pressas försiktigt och får ligga och dra i musten under kort tid, någon eller några timmar till några dagar. Musten färgas då rosa. Ju längre tid desto mörkare färg. När vinmakaren uppnått rätt koncentration lyfts druvorna bort och den rosa musten jäses till vin. En variant här är att druvorna lyfts bort direkt efter försiktig pressning och vinet får då en mycket blekt rosa färg. Den här metoden kallas också direkt pressning. Båda stilarna är vanliga i Provence och där man vill uppnå den stilen.

Saignée-metoden är betydligt mindre vanlig. När den här metoden används är rosévinet ett led i rödvinstillverkning, speciellt då man önskar framställa riktigt kraftiga röda viner. Druvor som är ämnade för tillverkning av rött vin pressas och får dra i musten. Efter en kortare tid leds en del av den då ännu rosa musten av och jäses separat till rosévin. Resten av musten jäses till rött vin som tack vare en högre koncentration av skal i förhållande till must blir koncentrerade och kraftiga. Metoden förekommer bland annat i Bordeaux och i Kalifornien och ger smakrika roséviner.

Den tredje metoden, och troligen den mest ovanliga, är blandmetoden. Här blandar man en liten del rött vin, omkring 5% eller mindre, med vitt vin. Den här metoden används i Gamla världen enbart i Champagne för att göra rosé- champagne, men i Nya världen förekommer den också som tillverkningsmetod för att göra stilla roséviner. Sydafrika är ett exempel.

Viner som inleder sommarmiddagen

När kvällen är ung och smaklökarna fortfarande yrvakna vill man inte gå ut för kraftigt, vare sig smakmässigt eller alkoholtungt. Välj däremot gärna ett alternativ med en pigg, fräsch syra. Ingenting väcker aptiten som ett ungt och friskt fruktigt vin.  Nedan listar vi tre alternativ som passar utmärkt!

Domaine de l’Enclos Chablis 2018. Det här är en klassisk chablis med alla delarna på rätt plats. 2018 var ett generöst och förhållande varmt år i Chablis vilket gör årgången redo att drickas nu. Frukt och chablis-typisk klingande syra från biodynamisk producent blir din perfekta inledning på måltiden. Servera svalt till en vacker utsikt, eller till en bit ost.

Moncaro Organic Rosé, 2019. Kanske är ni flera som deltar i middagen och en vinbox passar bättre? Det här vinet levererar precis det man önskar av en sommarfrisk rosé; bärig frukt, örter och fräschör. Servera till cruditéer med dipp, milda charkuterier eller snittar med färskost och gräslök.

District 7 Pinot Noir, 2017. Till den som helst väljer rött, eller om du vill servera smakrikare tilltugg passar vår amerikanske charmör District 7 Pinot Noir perfekt. En Pinot noir som erbjuder druvtypisk fräschör och elegans, präglad av sin kaliforniska terroir  och soliga men svala klimat. Servera svalt på egen hand, eller till oliver, kryddig korv eller pimiento de padrons.

 

 

Chablis Domaine de l’Enclos, 2018

Vitt vin · Chablis, Frankrike · Eko

Domaine de l’Enclos regionalt betecknade Chablis håller en riktigt hög kvalitet. Vingården arbetar biodynamiskt varför det man känner i vinet är ren och omaskerad smak av druvan, jordmånen och ursprunget. Ekologiskt certifierad från årgång 2018. [...]

219 kr

Viner att fortsätta kvällen med

När det doftar ljuvligt från grillen och alla instinktivt samlas runt bordet, redo att ta för sig och hugga in. Då är det dags att hälla upp något av följande viner

Tuscarello, 2017. Vinet som är perfekt till klassiskt grillad mat; entrecôte med örtsmör eller salvia- och vitlöksmarinerade lammkotletter, med tillbehör av fransk potatissallad, grillade tomater och sparris, och en generös grönsallad. Tuscarello är ett fylligt och kryddigt vin gjort på huvudsakligen sangiovese som backas upp av merlot. Fatlagring bidrar till den fina strukturen och ger också rostade toner som lyfter det grillade köttet.

Brigaldara Ripasso Superiore, 2018. Till kött där du valt en kraftig och smakrik kryddning passar det här vinet riktigt fint. Till exempel om du använder en marinad eller dry rub med kaffe, choklad, kryddpeppar eller lagerblad. Vinets komplexa toner av körsbär, vildhallon och russin, svartpeppar, vanilj och viol möter sådana smaker perfekt. Vinet har en tydlig struktur i och med sin fina syra men är inte alltför strävt varför detta ackompanjerar både nöt och lamm med röd kärna, men även fläsk och vildsvin.

VDR, 2015. Vinet du väljer om du grillar fläsk och använder BBQ-såser med söta eller heta inslag. Det kan göra vinvalet svårt men VDR klarar utmaningen. Vinet är tekniskt sett torrt men druvorna petit verdot och peitit sirah, som har mognat i Kaliforniens många soltimmar ger här ett vin packat med mogen frukt. Vinet är tack vare sin fylliga smak också riktigt bra till vegetariska grillade rätter; grillade fyllda paprikor, grillad aubergine eller majs, svamp eller halloumi.

Errázuriz Max Reserva Chardonnay, 2018. Fruktigt och elegant och med sina toner av mogen citrus, äpple, ananas och ett rostat inslag från franska fat är vinet som klippt och skuret för hel grillad laxsida, grillspett av fisk, skaldjur och grönsaker, eller för den delen till grillad kycklingfilé med pasta- eller potatissallad.

Tuscarello, 2017

Rött vin · Toscana, Italien

Vi kallar den Tuscarello, Vår hyllning till det mytomspunna Toscana. Genom att blanda in Merlot och Colorino med vår friska och körsbärsfruktiga Sangiovese har vi skapat en så kallad Super Tuscan. En rikare och fylligare hyllning till [...]

149 kr

VDR, 2015 · Nyhet!

Fylligt · Monterey, Kalifornien, USA

VDR står för Very Dark Red och namnet är verkligen talande. Det här är ett vin för dig som gillar dina viner fylliga, smakrika och med tydliga tanniner. Druvblandningen i VDR består av 60% petit [...]

179 kr

Vinet som ger helheten

Måltidens avslutande vin skall lyckas övertyga nu rätt belåtna smaklökar att det var värt att ta in ytterligare intryck. Den söta komponenten i vinet är viktig för att kunna matcha ett sött sällskap. Men lika viktiga komponent är den friska, så att känslan i munnen känns fräsch.

Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc, 2017. Ett sött men friskt vin som med sin läckra syra passar riktigt bra till desserter som också har ett syrligt inslag. Många svenska sommarklassiker är utmärkta matchningar; rabarberpaj, jordgubbar och grädde, eller en citronmarängpaj. En toscakaka kommer också att passa utmärkt till. Vinet görs av sent skördad sauvignon blanc, med gewurtztraminer och viogner som ackompanjerar. En kyss av botrytis adderar till komplexiteten och bidrar med härliga mandeltoner. För den som helst hoppar över desserten blir ett litet glas av svalt serverad Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc på egen hand en fullgod final.

 

 

Vin till påskens goda mat

Inte säker på vad du skall dricka till påskmaten? Ingen fara! Vi har tips på vinerna du hittar i butik.

Till en toast toppad med ljuvligt god skagenröra serverar vi gärna Moncaro Verdicchio. Fruktigt, friskt och mineraliskt från Italiens kvalitetsregion för vita viner.

Tiden för färsk sparris är här och påskens härligaste primör smakar bäst tillsammans med de bäriga och örtiga smakerna i eleganta rosényheten Kleine Zalze Vintner’s Selection Rosé från Sydafrika.

Om det är grillning som står på schemat i påsk passar District 7 Pinot Noirs generösa smak av solmogna jordgubbar, körsbär och ton av rostade fat perfekt till allting grillat. Prova till hamburgare med grillade grönsaker som tillbehör. Väljer du vego passar en grillad halloumiburgare lika bra!

Den för många under påsken givna lammsteken serverar vi gärna med den kraftfulla och eleganta Brigaldara Ripasso. Med fyllig smak av mörka körsbär, örter och choklad i kombination med fräsch syra matchar vinet både lammets smakrikedom och feta struktur. Dekantera gärna en timme innan du njuter vinet i stora kupor.

Glad påsk!

Dubbelt upp i exklusiv lansering

Fredag 28 februari bjuder på dubbelt upp i exklusiva lanseringar i Systembolagets små partier. Passa på om du vill knipa en av 120 flaskor av Errazuriz ikonvin Don Maximiano Founder’s Reserve och 600 flaskor av Kleine Zalzes toppvin Family Reserve Cabernet Sauvignon.

Vinerna släpps på hyllan i ett fåtal butiker men ett antal flaskor finns även tillgängliga för beställning via Systembolagets hemsida.
________

Family Reserve Cabernet Sauvignon är Kleine Zalzes toppvin och druvorna till detta vin tas från två särskilt utvalda vingårdslägen för högsta möjliga kvalitet. Vinet får mogna på nya ekfat och görs enbart vid exceptionella årgångar.

”A brilliant example of how great Stellenbosch Cabernet can be, highlighting the perfect balance between new-world opulence and old-world elegance.” – Alastair Rimmer, vinmakare
________

Don Maximiano Founder’s Reserve är ett stort vi gjort på druvor från Errazuriz flaggskeppsvingård Max I i Aconcaguadalen. Vinet är en hyllning till grundaren med samma namn. Errazuriz grundades redan 1870 då Don Maximiano Errazuriz insåg vilken idealisk plats Aconcaguadalen var för vinodling med sina svala och regniga vintrar, heta och torra somrar samt fuktiga vindar från Stilla havet. Med de finaste kloner från Frankrike, hårt arbete och tålamod anlade Don Maximiano en vingård i världsklass.

Vintage 2016 of Don Maximiano is a year where we can truly appreciate the effects of a cool growing season. The result is a unique and breathtaking wine, with perfect balance and elegance.” – Francisco Baettig, vinmakare
________

Julbordsviner

Snart är det julafton och dags för god mat och goda drycker av olika slag. Här kommer några sista minuten-tips från oss!
Till sill och lax mm: Moncaro Verdicchio
Till kallskuret: Kleine Zalze Cellar Selection Shiraz Cabernet Sauvignon
Till det varma: Brigaldara Ripasso Superiore

Bubbel på beställning

Glöm inte att beställa ditt nyårsbubbel i tid för att få hem innan nyårsafton!

Det finns ett fåtal flaskor kvar av årgångschampagnen Besserat de Bellefon Brut Millesimme 2006 på dolt artikelnummer 7721001, pris 410 kr. Frisk, komplex smak med inslag av citrus, honung, nötter och mineral samt lätt brödighet och krämig mousse. Årgången har bl.a tagit hem Guld på International Wine Challenge.

Moncaro Madreperla Gran Cuvée Brut, nv

Mousserande vin · Marche, Italien

Mousserande vin gjort på en ovanlig blandning av Verdicchio och Montepulciano, en av Marches mest använda rödvinsdruvor. Tillverkad enligt traditionell metod och med en hemlig dosage av utvalda årgångar Verdicchio Riserva Vigna Novali som lagrats i minst 36 månader [...]

199 kr

Gör din egen vinglögg

Första advent närmar sig och kanske är det dags för en eller annan tillställning där glögg serveras. Att göra egen vinglögg är enkelt och gott, det enda som behövs är en flaska rött, socker, lite kryddor och eventuellt en skvätt god konjak eller rom. Här bjuder vi på vårt recept!
 
Hemmagjord vinglögg
 
1 flaska rött vin, förslagsvis något fruktigt och smakrikt som t.ex Foot of Africa Cabernet Sauvignon
1,5 dl socker, ta mindre socker om du föredrar en torrare glögg
Kryddor efter smak:
1 bit torkad ingefära
1-2 kanelstänger
6 st hel kryddnejlika
0,5 tsk kardemummakärnor
1-2 bitar pommeransskal
 
Har du bråttom? Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt tills sockret lösts upp Låt det inte börja koka. Mer tid? Låt kryddorna dra i vinet över natten och tillsätt sedan socker och värm tills sockret lösts upp. Sila sedan bort kryddorna.
 
Om du önskar kan du smaksätta med en skvätt konjak eller god rom innan servering. Servera glöggen med russin och mandel eller en skiva apelsin.

”The best Chardonnay I’ve ever tasted from Chile”

Äntligen dags för nästa årgång av Las Pizarras Chardonnay att lanseras i Systembolagets små partier. Endast 60 flaskor av den hyllade årgången 2017 släpps fredag den 4 oktober.

 

Las Pizarras är Errazuriz vinmakare Francisco Baettigs specialprojekt i Aconcagua Costa där målet var att skapa viner i världsklass som tydligt reflekterar sitt ursprung. Till sin hjälp tog Francisco den respekterade franska geologen Françoise Vannier-Petit för att få en detaljerad bild av jordmånen i Aconcagua Costa. Allt för att kunna välja druvor från vinrankor vars jordmån har störst andel skiffer – pizarra på spanska.

Och visst har han lyckats med sin satsning. Las Pizarras Chardonnay visar upp en sval elegans och tydlig mineralkaraktär med klockren ursprungskoppling.

Vinerna har blivit hyllade från första årgång och 2017 är inget undantag. Robert Parker Wine Advocate ger vinet otroliga 98 poäng:

”This is hands down the best vintage of Las Pizarras and the best Chardonnay I’ve ever tasted from Chile. It’s amazing how this wine has developed in only four vintages (…) It’s awesome beyond belief! Viña Errázuriz produces some of the best wines from Chile and surely one world-class white – the Chardonnay Las Pizarras, a true icon and sought-after wine that has been made in only four vintages. Bravo!”
– November 2018

Till vinet på systembolaget

Las Pizarras Chardonnay, 2017

Vitt vin · Aconcagua, Chile

Nu lanseras ytterligare en årgång av Errazuriz prisade vin Las Pizzarras Chardonnay.  Sval elegans och tydlig mineralkaraktär från den skifferrika jordmånen. Robert Parker’s Wine Advocat gav årgång 2017 fantastiska 98 poäng ”This is hands down [...]

559 kr

Finns i Systembolagets butiker • Hitta närmaste butik