Vinterns nyheter

Chapel Down Brut, NV

· England

Mousserande nyhet från det snabbt växande vinlandet England! Chapel Down Brut är ett krispigt och fruktigt mousserande vin från en av Englands ledande vinproducenter. Vinet fick Silvermedalj i IWSC 2022! Många jämförelser görs mellan engelska [...]

349 kr

Sommarviner i butik

Säkra kort till sommarmaten

Viner till hösten

Hösten och höstmaten erbjuder ju trevligt nog många tillfällen både att upptäcka nya vinbekantskaper såväl som att återvända till gamla favoriter. Nedan ett axplock viner som vi tycker passar extra fint att njuta en klar höstdag, en blåsig och ruskig eftermiddag eller en mörk kväll. Matmässigt matchar vinerna nedan allt från skaldjuren i säsong till maten från naturens skafferi såsom svamp och vilt.

Duval-Leroy Brut Organic

Champagne · Champagne, Frankrike · Eko

Duval-Leroy var först med att göra en ekologisk champagne och deras Brut Organic är en smakrik, mycket frisk, komplex och helt torr ekologisk champagne. En perfekt inledning på middagen men också ett ypperligt val till [...]

639 kr

District 7 Chardonnay, 2019

Vitt vin · Monterey, Kalifornien, USA

Frisk och fyllig chardonnay från svala vingårdar i Monterey, Kalifornien. Områdets många soltimmar ger frukt av en typisk och charmig kalifornisk karaktär. Vinet har smak av apelsin, ananas, vanilj, smörkola och rostade nötter. Fin syra [...]

149 kr

Bistro Lamb Burger perfekt match till Odd Lot Petite Sirah Petit Verdot

Bistro Lamb Burger

Hamburgare:
– 1 msk solrosolja eller annan olja som tål hög värme
– 500 g lammfärs
– ca ½ tsk var av salt, peppar och vitlökspulver
– 3 msk hackad persilja

Dragonaioli:
– 2 dl majonnäs av god kvalitet
– ca 2 msk pressad citron eller efter smak
– ca ¼ tsk var av salt och svartpeppar
– 3 msk hackad, färsk dragon

För montering:
– 4 hamburgerbröd av briochetyp
– ägg sunny side up, 4 stycken
– ruccola
– tunt skivad rödlök

1. Blanda ingredienserna till lammburgaren i en skål. Forma till burgare.

3. Blanda majonnäs, dragon och hälften av den pressade citronen i en skål, blanda väl. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mera av den pressade citronen. Ställ kallt medan du steker burgarna.

2. Hetta upp en stek- eller grillpanna till drygt medelvärme. Hetta upp oljan och lägg därefter i burgarna en i taget. Stek i 3-4 minuter per sida. Lyft bort burgaren från värmen.

3. Rosta eller grilla den skurna sidan av brochebröden lätt.

4. Bygg din burgare enligt följande:
Bröd, rödlök, dragonaioli, ruccola, burgare, stekt ägg, bröd.

5. Hugg in.

Härliga sommarviner i butik och på beställning

Här nedan listar vi några fina sommarviner ur vårt sortiment. Viner som vi själva gärna har på lut hemma eftersom de passar fint till sommarens olika tillfällen. Här finns vin både för då du vill dricka ett glas vin som är gott bara som det är och som passar många smaker, men också viner för den kräsne gommen och för då du vill dricka något utöver det vanliga. Ett av vinerna finns i ett stort antal butiker runt om i landet, de tre övriga beställer du enkelt i butik eller på systembolaget.se.

Moncaro Organic White kommer i praktisk och klimatsmart en och en halvliters-box och är ditt fruktiga, charmiga och superpigga alternativ som passar till det mesta i sommar. Uppskattat av de flesta, passar många smaker. Givet till sommarfesten, och ett trevligt alternativ att ha tillhands för sommarens tillfällen. Finns i ett stort antal butiker runt om i landet. Artikelnummer 6648.

Domaine de l’Enclos Chablis, 2018 är för dig som älskar chablis och som gärna upptäcker något utanför Systembolagets standardsortiment. Det här är en mineralisk, krispig och stiltypisk chablis men som skiljer sig från många genom att den här är framställd med minimal intervention. Beställ på artikelnummer 75504.

Kleine Zalze Vineyard Selection Chenin Blanc, 2018. Älskar du druvan chenin blanc? Speciellt när den gör sig så bra som i Sydafrika, ja då är det här vinet för dig! Fylligt, väldigt gott och makalöst matvänligt. Beställ på artikelnummer 74931.

Crossbarn Sauvignon Blanc, 2017 är ett vin du måste prova om du fascineras av det nya Kalifornien, det som idag rymmer så oändligt mycket mer än vinerna som gjorde regionen känd för några decennier sedan. Paul Hobbs som är vinmakaren bakom Crossbarn, hyllar sin uppväxt och sin familjs odlartradition i New York State. Idag tillämpar han den i Kalifornien och ger oss viner som visar på hans alldeles egna uttryck. Beställ på artikelnummer 50400.

Chablis Domaine de l’Enclos, 2021

Vitt vin · Chablis, Frankrike · Eko

Domaine de l’Enclos regionalt betecknade Chablis håller en riktigt hög kvalitet. Vingården arbetar biodynamiskt varför det man känner i vinet är ren och omaskerad smak av druvan, jordmånen och ursprunget. Ekologiskt certifierad från årgång 2018. [...]

239 kr

Steak au Poivre med grillad sparris och Odd Lot Petite Sirah Petit Verdot

En fransk klassiker här i modern sommartappning och matchad med fylliga, fruktiga Odd Lot Petite Sirah Petit Verdot.  Vinet har både tanninerna som behövs för att matcha köttets struktur, samt frukten som får kraften i pepparssåsen att sjunga.

Hel oxfilé är lättare att lyckas med på grillen för ett saftigt resultat men tar också längre tid. Väljer du att grilla skivor går det bra det också och går betydligt snabbare. Hel oxfilé grillas över indirekt värme, räkna med en dryg timme på grillen, skivor är bäst att grilla över direkt värme i bara några minuter per sida. Ha en köttermometer till hands och ta köttet från grillen några grader innan det nått önskad temperatur. Vill du ha köttet rare, sikta på en innertemperatur mellan 50 och 55 grader, för medium ca 58 grader. Låt köttet vila 15-20 minuter innan du skär upp det. Självklart kan du även tillaga din oxfilé i ugn eller stekpanna, och sparrisen går bra att antingen koka eller steka.

1 hel oxfilé, eller portionsbitar

salt och grovkrossad svartpeppar, använd gärna en mortel

2 msk smör

1 msk olivolja

2 schalottenlökar, finhackade

½ dl cognac

1 ½ dl vispgrädde

1 ½ dl kycklingbuljong

1 tsk dijonsenap

1 bunt sparris

färsk finhackad persilja till garnering

  1. Salta och peppra köttet. Se till att pepparkornen fastnar genom att trycka in dem lätt i köttytan. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ca 30 minuter innan du tillagar
  2. Grilla köttet, eller stek det i stekpanna eller ugn
  3. Skölj sparrisen, och bryt av de nedre träiga ändarna. Pensla sparrisen lätt med olivolja, och grilla några minuter tills den känns färdig och har en snyggt, sotad ton.
  4. Smält smör tillsammans med olivoljan i en stekpanna. Tillsätt schalottenlöken och tillaga några minuter över medelvärme tills löken är mjuk och genomskinlig. Tillsätt en knapp matsked grovkrossad svartpeppar.
  5. Ta pannan från värmen, tillsätt cognac och tänd försiktigt cognacsångorna med en tändsticka, gärna en lång så att du inte bränner dig! Låt brinna ett tag och skaka sedan försiktigt pannan tills lågorna dör ut. Sätt tillbaka pannan över värmen och låt vätskan koka bort nästan helt.
  6. Tillsätt grädde, kycklingfond och dijonsenap. Låt koka under lätt omrörning i 5-6 minuter. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.
  7. Skär upp köttet, servera med nygrillad sparris, den varma såsen och finhackad persilja.

 

Fruktigt och fylligt med härligt tanningrepp, matchar perfekt din grillade mat

Baconlindat kycklingbröst fyllt med cheddar, vitlöksfrästa haricots verts & smörstekta gnocchi

Av Boxtoppen.se fick vi följande guldkorn till middagstips med vinmatchning och allt. Lätt att laga, smakrikt och värmande. Gör succé hos alla som får smaka, vi lovar!

Enkelt att tillaga men ändå med en superlyxig känsla, det är precis så vi känner för denna härliga servering som fungerar precis lika bra en vardagskväll som till festmåltid. Rätten är dessutom klockren för en sydafrikanskt fruktdriven shiraz, inte minst den vi häller upp till, Foot of Africa Shiraz!

Recept

4 personer

Ingredienser

4 kycklingbröst

1-2 paket bacon (beror på storleken på kycklingen men räkna 3 skivor per person)

Cheddar i bit (gärna brittisk)

Kycklingbuljong

Gräslök

Haricots verts (500 gram)

1-2 vitlöksklyftor

1 paket färsk gnocchi

Smör, olivolja, salt, peppar

Så här gör du

Lägg ett snitt på respektive kycklingbröst på sidan. Skiva fyra stavar av cheddarosten och tryck in i springan. Salta och peppra kycklingen och linda sedan 3 bacon runt varje bröst. Se till att serveringsytan ser stilig ut. Smält smör i pannan och stek först serveringsytan gyllene. Vänd och stek vidare innan du häller på lite buljong (gör den inte för salt) och låter kycklingbrösten bräsera färdigt. Ös kycklingarna med mer buljong vid behov. Tillsätt den hackade gräslöken. Räkna med att de behöver cirka 15-20 minuter. Buljongen blir dessutom då till en fin skysås med distinkt karaktär från osten och baconet.

Börja koka vattnet till gnocchin. Hacka vitlöken fint. Fräs upp brytbönorna i olivolja, salta, peppra och när de fått fin färg och känns spänstiga så adderar du vitlöken som bara ska fräsa med i ett par minuter.

Gnocchin ska endast koka i någon minut, ta den hellre lite för tidigt. Låt rinna av och stek upp dem hastigt i en klick smör. Servera genast med brytbönor som bas, kyckling ovanpå och lite skysås som du ringlar över samt gnocchin som side order.

Vinet

2019 Foot of Africa Shiraz

(art.nr. 2001, 3000 ml, 229 kr, 4 av 5p)

Ursprungstypisk och charmerande sydafrikansk shiraz med massor av druvtypicitet där björnbär, bacon och rök möter torkade örter och kryddor och där smaken smeker med mogen mörk bärfruktighet, viss fatkrydda samt silkiga tanniner. Återigen en stabil och stilsäker årgång av denna shiraz!

Till maten

Det finns en markerad sälta i denna anrättning; osten, baconet och skysåsen som samlat upp alla smaker, något som möts perfekt av vinets fruktrondör. Även det örtiga i vinet lockas fram av rättens gröna inslag, gräslöken och de vitlöksfrästa brytbönorna. Och så måste vi ju bara nämna det rökiga från baconet som fångas upp perfekt av vinet. En smakrik servering till ett smakrikt vin helt enkelt och en toppenmatchning!

Vad är Fairtrade?

Fairtrade är en internationell och oberoende certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. En vara som är Fairtrade-märkt garanterar att produktionen uppfyller högt ställda krav på sociala, miljömässiga och ekonomiska förhållanden.

När du väljer Fairtrade-märkta produkter skapar du möjlighet till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda själva kan kan påverka sina arbetsvillkor och levnadsförhållanden.

Fairtrade garanterar odlare ett lägstapris när de säljer sin skörd, men ofta är priset de får för sin skörd högre än så. Lägstapriset fungerar som ett skyddsnät för odlarna i lägen när världsmarknadspriset på råvaran de säljer faller. Det förhindrar att odlare går back när de säljer sin produktion.

När odlare säljer sin råvara får de också en Fairtrade-premie. Premien är en extra betalning som öronmärks för  projekt som syftar till att förbättra villkoren för odlaren och de anställda. Till exempel kan pengarna gå till utbildning, barnomsorg, miljöförbättringar eller hälsovård. Hur Fairtrade-premien skall användas bestämmer odlaren och de anställda gemensamt.

Fairtrade är inte detsamma som en ekologisk certifiering. Fairtrade fokuserar på att förbättra arbetsvillkor och bekämpa fattigdom. Men att ställa om till ekologisk odling medför ofta bättre arbetsvillkor eftersom det innebär mindre användning av giftiga bekämpningsmedel. Många gånger används Fairtrade-premien för en omställning till ekologisk produktion. Fairtrade garanterar också att odlaren får bättre betalt för ekologiskt certifierad råvara. Det ökar incitamentet för odlaren att konvertera till ekologisk odling. Fairtrade ger dessutom odlare utbildning om klimat-och miljöhot i närmiljön, och råd om hur produktionen kan anpassas för att minska dem. Därför är Fairtrade också bra ur miljösynpunkt.

Dessutom

  • Fairtrade motverkar barnarbete
  • Fairtrade garanterar lagstadgad minimilön, anställningsavtal, skyddsutrustning
  • Fairtrade garanterar rätten att organisera sig fackligt

Genom att välja Fairtrade-märkta produkter när du handlar hjälper du till att göra världen mera sympatisk, mera hållbar.

Lansering av La Vigne de Beaussoppet, 2017 från Domaine Laporte

Tisdag den 7 juli 2020 lanserar Winemarket La Vigne de Beaussoppet av 2017 års årgång i Systembolagets Tillfälliga sortiment. Producenten bakom vinet är Domaine Laporte baserade i byn Chavignol. De har ett gediget ekologiskt förhållningssätt och deras vingårdar i Sancerre är ekologiskt certifierade. Tisdagens lansering kommer från appellationen Pouilly-Fumé på östra sidan av floden Loire. Jordmånen här är rik på flinta och ger i sanning världsunika viner av druvan sauvignon blanc. Missa inte denna högkvalitativa Pouilly-Fumé från en producent vars viner uttrycker plats, jordmån och druva på ett enastående sätt. 840 flaskor finns tillgängliga.

 

Domänen
Domänen Laporte grundlades 1850. René Laporte som var den som drev domänen fram till mitten av 1980-talet var en tidig förespråkare av det som då i mångas ögon var kontroversiellt nämligen att begränsa skördeuttagen. Idag är det en självklarhet i hantverksmässig vinmakning. 1986 kom familjen Bourgeois, legendarisk vinmakarfamilj i Chavignol, in som ägare och idag är det barnbarnen Arnaud och Cédric som ansvarar för produktionen.
1990 beslöt man att påbörja konvertering mot ekologisk odling, och sedan 2013 är alla vingårdar i Sancerre ekologiskt certifierade. Att bedriva ekologisk och hållbar odling är idag deras tydliga prioritet. Ekologisk odling kräver en mycket mer noggrann övervakning av vingården och är alltså ett mer arbetsintensivt odlingssätt. Den större arbetsinsatsen betalar sig dock i bättre kvalitet i skörd och därmed också i vinerna. Vinerna får bättre struktur, mer djup och en större typicitet enligt vinmakarna på domänen.

Ursprunget
La Vigne de Beaussoppet kommer från gamla rankor i den 1,25 ha stora vingården i Pouilly-Fumé. Jorden här har ännu inte uppnått ekologiskt certifierad status men förhållningssättet är detsamma. Jordmånen som är rik på flinta, gamla stockar och skördeuttag som hålls låga ger sammantaget druvan sauvignon blanc en uttrycksfullhet som man inte hittar någon annanstans i vinvärlden. Druvans aromatik tar inte överhanden utan balanseras upp perfekt av terroirtypisk mineralitet.

Vinet
30% av vinet har jäst på fat vilket ger en komplexitet och en bredare, ytterst matvänlig profil. Vinet har inte genomgått malolaktisk fermentation utan har här den klingande, härliga syran intakt. Vinet har vilat på sin jästfällning i 9 månader och slutligen på flaska i 6 månader. La Vigne de Beaussoppet är ett högklassigt och komplext, fylligt och elegant vin.Årgången
Årgång 2017 i Loire-dalen gav begränsade skördar på grund av frost men fick ändå en fin fortsättning med en varm växtsäsong med lagom mycket regn som garanterat fräschören speciellt i de vita vinerna från regionen. Kvalitetsmässigt rankas 2017 för sauvignon blanc som en av de främsta under 2000-talet.

Tisdagens lansering
La Vigne de Beaussoppet släpps i 19 utvalda systembolagsbutiker tisdagen den 7 juli kl 10:00. På grund av de corona-relaterade begränsningarna finns det tyvärr inte möjlighet att beställa vinet till de butiker som inte tilldelats flaskan. För er som missar, glöm inte att vi har två av Domaine Laportes andra viner från Sancerre i lager tillgängliga för beställning. Fylliga och aromatiska, prisbelönta prestigevinet Le Rochoy, 2017, samt mineraliskt drivna Les Grandmontains, 2018 med precision, elegans och nerv.Matchningen
Byn Chavignol där Domaine Laporte hör hemma är ju också världskänd för annat än vin, nämligen för sin ost Crottin de Chavignol. Den ursprungsskyddade getosten nämns ofta som en perfekt matchning till viner från samma region. Det är märkligt och magiskt att vin från en region så tydligt matchar maten från densamma, men det bevisas med tydlighet här. Fastän vi här kan tänka oss en uppsjö av kombinationer; från lätta till smakrika skaldjursrätter, kokt, bakad, eller stekt fisk, eller fågel med allehanda tillbehör, så finns det nog ändå en som kommer först. Öppna en valfri flaska från Domaine Laporte och servera till en fin Crottin de Chavignol med några rostade bitar bröd. Hela kostcirkeln täcks möjligen inte in men en sommarkväll tjänar det här som fullgod middag för oss.

 

 

Om rosévin

Rosévin framställs i de allra flesta fall av blå druvor. De flesta blå druvor har vitt fruktkött och den röda färgen i rött vin, eller rosa färgen i rosé, kommer från druvans mörka skal.

Vid framställning av rosévin används främst tre metoder.

Macerationsmetoden är den vanligaste. Röda druvor pressas försiktigt och får ligga och dra i musten under kort tid, någon eller några timmar till några dagar. Musten färgas då rosa. Ju längre tid desto mörkare färg. När vinmakaren uppnått rätt koncentration lyfts druvorna bort och den rosa musten jäses till vin. En variant här är att druvorna lyfts bort direkt efter försiktig pressning och vinet får då en mycket blekt rosa färg. Den här metoden kallas också direkt pressning. Båda stilarna är vanliga i Provence och där man vill uppnå den stilen.

Saignée-metoden är betydligt mindre vanlig. När den här metoden används är rosévinet ett led i rödvinstillverkning, speciellt då man önskar framställa riktigt kraftiga röda viner. Druvor som är ämnade för tillverkning av rött vin pressas och får dra i musten. Efter en kortare tid leds en del av den då ännu rosa musten av och jäses separat till rosévin. Resten av musten jäses till rött vin som tack vare en högre koncentration av skal i förhållande till must blir koncentrerade och kraftiga. Metoden förekommer bland annat i Bordeaux och i Kalifornien och ger smakrika roséviner.

Den tredje metoden, och troligen den mest ovanliga, är blandmetoden. Här blandar man en liten del rött vin, omkring 5% eller mindre, med vitt vin. Den här metoden används i Gamla världen enbart i Champagne för att göra rosé- champagne, men i Nya världen förekommer den också som tillverkningsmetod för att göra stilla roséviner. Sydafrika är ett exempel.