I jeepen med Toit Wessels

Vinmakaren på Ridgeback Winery tar oss med på en tur i vingården i norra Paarl, Sydafrika. Han beskriver bland annat hur deras hyllade Shiraz (4,5/5 stjärnor i Platter Guide) växer. Jag slogs av hur ömsint de tar hand om sina ägor och den respekt ägarna har för marken och den ursprungliga vegetationen. Stora resurser används på att rensa ut aggressiva växtarter som inte hör hemma i landskapet.

Högt växande vete svajar mellan vinrankorna. Det är inte bara vackert utan fyller två syften; behålla vattnet i jorden under de varma sommarmånaderna och tvärtom under vintern, suga upp överskottsvatten. Genialiskt i all sin enkelhet.

Winemarket tar för närvarande in två viner från Ridgeback; Vansha Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Viognier som nyss vann Best Value Award 2012 i Sydafrika samt Vansha Syrah, Mourvédre, Grenache, Viognier som nyss vann silvermedalj på Michelangelo Award!