Veckans mixlåda – 3 gånger Rhôneblandningar

Vinerna från Rhônedalen i Frankrike är otroligt populära, och sedan ett dussin år tillbaka hittar man så kallade Rhôneblandningar från många olika regioner i världen. Personligen tycker jag att det ofta blir väldigt spännande profiler på dessa viner. Kryddighet och en fruktig saftighet är ett vanligt resultat när druvor som Syrah, Grenache och Mourvédre blandas. En stil som passar många verkar det som. Inte minst finns det trevliga exempel på detta i Sydafrika, Australien och USA. Förutom i Rhônedalen då förstås.

Veckans tips blir således 3 olika viner med ”Rhônedruvor”.

Feuille de Garance 2011 är ett trevligt vardagsvin som fungerar bra till rustikare matlagning i allmänhet. Med sin dominans av Grenache (60%) är det lämpat att dricka utan att lagras en längre tid på flaska. En mindre proportion Syrah ger vinet kryddighet, struktur och färg.

Vansha SGMV 2010 har  en generös fruktighet och pepprighet. En allrounder. Med 85% Syrah är vinet kraftfullt i färgen och har en rejäl kryddighet. SA Best Value Award 2012.

Les Saintpierre 2010 är en liten juvel vi redan pratat om ett par gånger. Liten produktion och små skördeuttag från gamla stockar ger vinet mycket struktur och koncentration. Kan lagras länge på flaska och bör hällas upp på en karaff i god tid före middagen.