Vad är poängen?

Varför betygsätta ett vin? Vad säger det egentligen om vinet? De flesta betyg handlar om absolut kvalitet. Det vill säga att man inte tar hänsyn till priset och upplevt värde för pengarna. Sedan kan ett antal rekommendationer förekomma såsom just ”fynd”, ”prisvärt” eller ”best value”. Visst, dessa etiketter ger konsumenten en idé om hur en vinskribent har upplevt vinets kvalitet i förhållande till priset.

Men jag tycker att det blir knepigt när fyndstämpeln inte sätts i relation till något annat. Fynd för att vara ett rött vin? Fynd för att vara en Bordeaux? Som ni säkert förstår blir det en väldigt förenklad kommunikation. Fynd endast i förhållande till priset borde ju rimligtvis vara en fråga för kunden att avgöra. Vi är alla beredda att spendera olika mycket pengar på ett vin. Sätt saker i ett perspektiv. Ett vin för 500 kr kan vara lika prisvärt som ett för 89 kr.

Åter till betygen. De flesta internationella bedömare använder sig antingen av 20-poängsskalan eller av 100-poängsskalan. Men det är tydligt att varje publikation använder skalan lite olika. Ta därför dessa poäng med en nypa salt när du jämför. Jag tycker ändå att de ger en bra vägledning, och tidningar som Wine Spectator, Wine Advocate, Decanter med flera blir ofta vägledande för hur en vinproducents varumärke utvecklas.

Men kom ihåg: du ska vara din egen vinkritiker!

Sedan finns det viner som inte kan betygsättas. Jag provade Jaubert Muscat årgång 1800 när jag var i Sydafrika. Kan det bli mer spännande än så?