Veckans mixlåda -3 gånger Pinot Noir

Pinot Noir. Denna mytomspunna druva. Vinkännarnas ikon. Jag vet inte om det finns en annan druva som har en sådan fanatisk skara anhängare som just Pinot Noir. Själv är jag alldeles vansinnigt förtjust i Pinot Noir. Elegansen, känsligheten, den subtila frukten. Mytbildningen förstärks av att Pinot Noir är svår att odla och att det därmed är få ursprung på klotet som gör riktigt bra Pinot Noir.

 Jag gillar viner från Nya Zeeland och Kalifornien i allmänhet och sådana på Pinot Noir i synnerhet. Med Byron och Michelle Richardson kan jag visa på exempel som inte bara är bra utan otroligt bra. Dessutom så kommer Winemarket inom kort att börja sälja en välkänd och mycket respekterad Domaine i Bourgogne. Vi avslöjar snart vilken. Med dessa tre ursprung så har Winemarket ett minst sagt trevligt urval av Pinot Noir i olika stilar.

Men i veckans förslag på mixlåda så tänkte jag istället för en Bourgogne stoppa i en Champagne som innehåller 66% Pinot Noir. Serge Mathieu är specialist på druvan och befinner sig i just den delen av Champagne där nästan alla odlingar fylls av Pinot Noir. En generös och smakrik stil där vår lilla druva får tala.