Veckans mixlåda -3 gånger Chardonnay

Vill du prova Chardonnay i tre helt olika skepnader? Chardonnay är en mästare på att plocka upp egenskaper från ekfat, klimat och jordmån. Från Chablis har vi Romain Bouchard som med sin Vau de Vey 2010 visar Chablis från sin bästa sida. Elegant, friskt och med påtaglig mineralton. Ett vin som fick 92 p i Wine Spectator. Inte illa. Urläckert till nyårets skaldjur! 

Från Kalifornien surfar vi in med Byron Santa Barbara Chardonnay 2011, nyss lanserad i november. Vinet har legat på fat i 9 månader. Tillräckligt för att ge struktur och en subtilt rostad karaktär, men inte så mycket att faten tar över. Det är frukten som räknas. Finfint till de ugnsgratinerade havskräftorna.

Sist men inte minst en ekologiskt odlad (men inte certifierad) Champagne från Serge Mathieu. Jag har ju nämnt den förut men den passar så fint in i Chardonnay-temat med sina 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Frisk, äpplig och fyllig. Denna goding kan med fördel fungera både till före maten, under maten och till tolvslaget. Varför inte dricka Champagne hela kvällen?