Veckans mixlåda – 3 gånger Tempranillo

Tempranillo. Den nordspanska skönheten. Balandad eller solo. Vi har tagit in två producenter som vi verkligen uppskattar. Den ena från Ribera del Duero och den andra från Rioja. Jag gillar dem för att de symboliserar nytänkandet bortom trötta vaniljaromer, gamla ekfat och dammig doft. Tempranillo är en fantastisk druva, en av de bästa under rätt förutsättningar, och både Dominio Basconcillos och Viñedos del Ternero har tagit druvan vidare in i den nya eran. Missförstå mig inte. Det finns många vinhus som fortsätter göra Tempranillo i mer klassisk stil med bravur. Kvalitet är alltid kvalitet. Men modern vinmakning i kombination med bra druvmaterial är riktigt läckert. Dessa båda producenter må ligga i olika regioner, men i realiteten ligger de väldigt nära varandra. Basconcillos ligger längst österut i Ribera del Duero, på gränsen till Rioja och Ternero ligger så långt västerut man kan göra och fortfarande heta Rioja. Det är till och med så att de är den enda producenten i den västliga kommunen Miranda som har beteckningen Rioja.

Två av vinerna har samma prislapp. Den ena är ekologisk. Båda odlade på hög höjd. Intensiv färg och elegant frukt. Det är mycket som förenar dem. Jämför och fundera över likheter och skillnader!

Toppa sedan upp med ett exempel av koncentration och kraft med Terneros Picea 650. 650 indikerar odlingshöjden!

Njut!