2013 –framtidens årgång för Sydafrika?

Det snackas mycket om Sydafrika just nu och om den fantastiska skörden 2012. Det bästa av två världar; hög kvalitet och stor skörd. Sydafrika har länge legat sådär på gränsen till att ses som ett av de verkligt kvalitetsdrivna ursprungsländerna. Det har så klart funnits en hel rad producenter i Sydafrika som länge tillhört det internationella toppskiktet, men nu kommer små till mellanstora producenter på bred front.

Det som slår mig jämfört med många andra ursprung är viljan till att experimentera och finna nya uttryck. Jag har följt den sydafrikanska vinindustrin på mycket nära håll i över 10 år, och jag kan utan tvekan säga att det nu händer riktigt spännande saker. Tidigare hörde vi mest talas om Stellenbosch och Constantia. Nu är det självklart med riktigt bra viner från Paarl, Elgin, Robertson, Overberg mm. Jag hoppas att de svenska vinköparna nu vågar sig på flera alternativ från Sydafrika.

Vår vän Toit Vessels på Ridgeback har skickat en liten hälsning som ger en inblick i skörden 2012.