Napa Valley -aristokraten

Egentligen är det anmärkningsvärt att USA bara har producerat vin på hög nivå sedan 60-talet. Visst fanns det en vintradition före det, men det hela fick sig ett rejält avbräck under förbudstiden. Sedan tog det ett tag innan allt var på plats igen och nyplanteringar kom i produktion.

Napa är Kaliforniens i särklass mest kända region, men den utgör bara 4% av delstatens totala produktion. Marken är extremt dyr och åtråvärd. Många viner härifrån står sig i klass med sina mest förnämsta europeiska kusiner, och prislappen är ofta hög. En rad kultviner engagerar vinsamlare över hela världen och produktionen är i regel låg. Toppvinerna görs inte helt sällan bara i några hundra lådor varje årgång. Sedan finns det förstås en rad lägre prissatta alternativ, men billigt blir det aldrig i Napa.

IMG_2264

Här är Cabernet Sauvignon kung, men alla Bordeauxdruvor används flitigt. Mindre av den vita varan, och i så fall Chardonnay eller Sauvignon Banc. Svalare i södra ändan av dalen och varmare längre in. Sedan tillkommer ett antal bergslägen som i regel producerar de bästa vinerna. Trots det är huvuddelen av odlingarna belägna på platt mark i den breda dalen.

Min favorit bland alla lägen är Howell Mountain som ligger längst norrut i dalen. Kombinationen av mycket sol men kalla nätter ger vinet en bra syra och rik frukt. Eleganta viner som tål att lagras länge. En annat intressant läge är Mount Veeder, som oftast ger kraftfullare viner är Howell Mountain.

La Jota var det första verkliga kultvinet i Napa. Numera kanske namn som Screaming Eagle och Silver Oak är mer kända, men La Jota har behållt sin position som ett av de bästa vinerna. I sammanhanget till ett ganska rimligt pris dessutom. Winemarket kommer att som en av få europeiska importörer få tillgång till La Jotas viner. Håll utkik på hemsida och nyhetsbrev!

1087148x