Karismatisk vinmakare, karismatiskt vin?

Efter besöket av Michelle Richardson från Nya Zeeland så kan jag återigen konstatera att vinmakarens filosofi tydligt präglat vinet. De nya årgångarna är riktigt intressanta!

Michelle vet vad hon vill och hon har en tillräckligt småskalig produktion för att säkerställa att kvaliteten inte kompromissas. Hon använder endast vildjäst. Vildjästen ger henne ett mer strukturerat vin som tål längre lagring, och till skillnad från de flesta andra vinmakare från Nya Zeeland så släpper hon sina viner senare så att de hinner mjukna en smula. Hennes Pinot Noir från Central Otago är ovanligt kraftull och strukturerad, men ändå full av finess och komplexitet. Årgång 2010 är ännu en ungdom men får redan nu en härligt rymd efter ett par timmar i karaffen. Det här är ett vin som ska dekanteras.

Michelle, som gärna går mot strömmen, har även en Sauvignon Blanc med mycket volym och struktur, utan att få den ofta så överdrivna blommigheten och karaktären av gröna ärtor som präglar stilen från Marlborough. Vildjästen tar udden av den skarpaste syran och bidrar till mer textur. Det gör även vinet till ett bra matvin. Mer balans helt enkelt.

mr_7125