Amarone och svamprisotto

Okej, det är inte höstrusk på gång ännu. Men när jag satt och beklagade mig över temperaturen igår blev jag sugen på svamprisotto. Vad passar bättre till denna klassiker än ett bra amaronevin? Fördelen med vinerna från Brigaldara är inte bara att de är bra utan att de görs i en relativt torr och elegant stil. Det gör att amaronen passar utmärkt till de flesta smakrika rätter som svamprisotto utan att bli för söt.

Sagt och gjort. Risotto är dessutom löjligt enkelt att tillaga. Det behövs knappt något recept och innehållet kan varieras i det oändliga. Puttra, röra, puttra, röra….

iStock_000022139869_Small

För två portioner. Fräs upp hackad lök i olivolja och släng på 2 dl risottoris (typ Avorio). Stek på under omrörning och tillsätt en skvätt vitt vin. Tillsätt sedan ett par deciliter buljong om du hettat upp i förväg. Rör och puttra och tillsätt mer buljong efter hand. Släng med svampen mot slutet av koket, efter ca 15 min och rör försiktigt. Puttra på och tillsätt vätska tills risotton blivit krämig, men se till att behålla lite tuggmotstånd i riset. Det är ju inte gröt vi kokar här.

Dekantera din Brigaldara Amarone Classico ett par timmar innan så blir den som bäst.

Njut.