Vérité – sanningen kommer från jorden

Ett av Kaliforniens mest mytomspunna viner heter Vérité som betyder “sanning” på franska. Den legendariske vinentreprenören Jess Jackson byggde ett osannolikt imperium av vinhus där orden “kompromisslös kvalitet” nog kan sägas var ständigt närvarande. Flaggskeppet Kendall–Jackson är numera ett av världens mest kända vinvarumärken. Jess fascination för franska viner och begreppet terroir följde med honom under hela resan från liten odlare till Kaliforniens okrönte vinkung. Genom att under flera årtionden köpa upp de bästa lägena för druvodling runt om i regionen hade familjen Jackson inte bara tillgång till de bästa druvorna utan även druvor från en unik sammansättning av smakprofiler. Sonoma County har en enorm variation av mikroklimat och jordmåner vilket gav Jess Jackson möjligheten att skapa det vin som skulle bli kronan på verket, kulmen av hans vision. Ett vin av yppersta klass jämförbart med de mest respekterade vinerna från Bordeaux.

Tanken var från börja att göra en Merlotblandning, men till slut övertygades Jess Jackson om att tre olika varianter med var sin personlighet förtjänade en plats på scenen. Mannen som övertygade Jess heter Pierre Seillan och det var begynnelsen på en lång och smått episk relation. Jungfruvinet släpptes 1998 och det var La Muse, baserat på Merlot. Det var ett väldigt svårt år och ingen trodde att något stort vin skulle produceras i Sonoma från den skörden. Trots detta lyckades de två visionärerna skapa ett vin som Robert Parker gav hela 95 poäng av 100. En ikon var född.

wines-trio

De andra två vinerna; La Joie, har Cabernet Sauvignon som bas och Le Désir har Cabernet Franc. Just Cabernet Franc är lite av Pierre Seillants signum. Denne fransman skapar fantastiska viner med denna druva som huvudnummer i både Bordeaux (Château Lassegue) och i Toscana (Arcanum). Vérité är resultatet av över 40 olika vingårdslägen i Sonoma och få vinhus har så många toppnoteringar i vinpressen. Hela sju viner har fått 100/100 poäng av Wine Spectator och enligt ryktet så kommer även nästa årgång att tilldelas ”the perfect score”.

Winemarket är en av få vinimportörer som tilldelas en allokering av Vérité i Europa. Vill du tillhöra en exklusiv skara vinsamlare ska du äga en flaska Vérité!

Denna årgång har redan sålt slut men vill du anmäla ditt intresse för nästa årgång som kommer till hösten, kontakta oss på info@winemarket.se

Beräknat pris 2900 kr och endast via privatimport. Mycket begränsad tillgång.