3 x Rodet

I april utökade vi vårt sortiment med en prisvärd Coteaux Bourguignons från Antonin Rodet. Nu får den sällskap av ytterligare två viner från samma producent, denna gång i beställningssortimentet.

Det första vinet är ett vitt vin från apellationen Puligny-Montrachet i Côte-d’Or, ”den gyllene sluttningen” i Bourgogne. Området är känt för riktigt bra vita viner och för en av världens mest kända vingårdar – Grand Cru-vingården Montrachet. Det andra vinet är en klassisk Pinot Noir, frisk och elegant med toner av viol och lakrits.

Antonin Rodet har funnits sedan 1875 då dess grundare Antoine Rodet startade tillverkningen i byn Mercurey i södra Bourgogne. Sonen Antonin tog över vid rodret vid faderns död. Han visade sig vara en god kommunikatör och satsade tidigt på att marknadsföra sina viner, bland annat genom den då nya företeelsen reklam. På världsutställningen år 1900 vann ett av vinerna en silvermedalj och med hjälp av publiciteten från detta spred Antonin Rodet kännedomen om riktigt bra viner från Mercurey även internationellt. 

Tidig affisch från Antonin Rodet

Tidig reklamaffisch från Antonin Rodet

I Rodets egendomar ingår två domäner: Château de Rully och Château de Mercey och idag tillverkar de främst viner från södra halvan av Bourgogne.