Gästbloggen: Sommar, sommar underbara sommar!

När jag skriver det här är det iofs regn ute, men vad tusan – det är sommar, underbara sommar! Vi har redan klarat av den första picknicken för säsongen. Vi satte oss ute på Skeppsholmen, en plats i centrala Stockholm där man fortfarande kan hitta små oaser av lugn. Om man har turen att hitta en gräsplätt med fri sikt mot hamninloppet så kan man faktiskt nästan drömma sig bort om att man befinner sig långt ute i skärgården eller i mer välsignade delar av landet.

Personligen har jag aldrig förstått meningen i att fly utomlands de få veckor per år som det faktiskt är riktigt trevligt att vara utomhus. Visst, det finns mygg. Visst, det finns fästingar. Men vad sjutton – man slipper alla bråkiga cikador som låter dygnet runt! Och, med lite fantasi, kan man med fördel laga till mat som får den mest pittoreska grekiska taverna att framstå som ett skraltigt skjul på stranden.

Kanske inte den bästa jämförelsen, men ändå.

När det kommer till att preppa den perfekta picknicken så är det få saker som slår kallskuret. Lite god skinka, en god salami, lite coppa, ostar, en sallad och massor med gott bröd. Vill man verklig-en lyxa till det rekommenderas salta mandlar, någonting som är superenkelt att göra själv. Bara att köpa mandlar, vända dem i saltat vatten och sen rosta dem i ugnen, ta ut då och då, stänk på lite mer saltvatten och fortsätt rosta. En kvart på 175 grader med två omskakningar borde vara lagom. Bästa vintilltugget!

När det kommer till picknickdricka är mousserande alltid en favorit: en god champagne är alltid en god champagne. Helt enkelt. Och en god champagne är aldrig fel. Man behöver såklart inte köpa en champagne, en Cremant d’Alsace fungerar också bra. Tänk bara på att det kan vara svårt att reglera serveringstemperaturen. En påse med is är alltid bra att ha med i kylväskan för den sakens skull. En av de få nackdelarna med en picknick i solen är just solen.

Den har nämligen en tendens att värma, den rackaren.

En annan favorit är ett lite lättare rött vin som med fördel passar att drickas lite svalt. En bra valpolicella kombinerar struktur med en skön syra som fungerar superbra med charkuterier! En del människor jag känner har ibland med sig en påse is i kylväskan, både för att det ska vara kallt i väskan, såklart, men även för att kyla ned vinet. Det är naturligtvis en smaksak. Men någonting jag har lärt mig att verkligen ha med i väskan är vatten. Vanligt hederligt vatten. Glöm för allt i världen inte vatten.

Men det viktigaste med en picknick är inte inte maten eller vinet, det är inte ens sällskapet; nej, självklart är det musiken som är det viktigaste.

Sommar och ledighet och möjligheten att drömma sig tillbaka till en enklare tid.

Så självklart har jag satt samman en liten spellista med picknicklåtar att njuta av tillsammans med godbitarna.

Ha det underbart!

Jimmy

 

Dryckesrekommendationer

Camille Braun Crémant Rosé
Rosé är sommar. Sommar är rosé. Rosétider. Ett mousserande rosévin är nästan det perfekta picknickvinet – och Camille Brauns Rosé är det perfekta mousserande rosévinet. Gott, fräscht och lysande smarrigt.

Brigaldara Valpolicella 
Att ta ett supertungt rödvin med på picknicken är faktiskt inte en god idé. Uttorkning, någonting som man ofta drabbas av i solen, i kombination med en hög alkoholhalt (som det ofta är i kraftiga röda viner) och tanniner (garvsyra, som det också finns ganska mycket av i kraftiga rödviner) kan leda till huvudvärk. Håll det lite lättare. Och drick mycket vatten!

Serge Mathieu Brut Prestige NV
En superskumpa som egentligen inte behöver ha så mycket presentation. Gott, bara gott. Bra och balanserad, härlig syra som gör att det med fördel kan drickas till picknickmaten. Supervin!