Gästbloggen: Julipost – mitt i semestern!

Stockholm är verkligen stendött just nu.

Helt folktomt. Ja, om man bortser från färgglada turister som nyfiket går omkring med ansiktet mer riktat mot kartorna än mot de sevärdheter de passerar. Själv tittar jag ut genom kontorsfönstret och önskar mig, underligt nog, till ännu mer avskildhet.

Det är intressant det här drivet som vi får i kroppen under sommaren, att ta oss ut och bort. Själv har jag aldrig riktigt förstått driften att åka till värmen under de få veckor där vi faktiskt har värme i Sverige. Även om jag kan förstå tanken på att säkra sin upplevelse.

Jag gör det dock hellre med en god flaska vin och en bra matbit, gärna grillad. Det spelar faktiskt ingen roll om det är lite grådaskigt och regnigt ute ibland –allt blir bättre med god mat!

Det är en konst att grilla, men inte en konst som är omöjlig att lära sig. Mycket av hemligheten sitter i kryddningen och tillagningstiden. Om man har en riktigt fin köttbit så räcker det med salt och peppar som kryddning. Riktigt hög temperatur och grillning direkt över glöden är att rekommendera så att köttet snabbt får en fin yta. Sen ska man låta det vila ordentligt. Finns det någonting smarrigare till än bara en god sallad och en enkel sås. En god flarra lätt kylt rött till. Så gott!

Om man vill göra någonting mer avancerat, kanske en Beer Can Chicken så rekommenderas en klotgrill (klicka på länken för recept). Även en god öl på burk är nödvändigt, tur då att Mountain Livin’ Pale Ale finns! Det kommer att gå några öl under tillagningen, så passa på att bunkra upp!

Vill man grilla fisk finns det oändliga varianter att arbeta med. Det viktigaste är att det är hett och tiden kort. Lägg även en citron på grillen så får du massor med härlig saft att pressa ur. Drick ett väl kylt och härligt vitt till!

Lycka till med sommargrillningen!

Hyperlänk till grillrecept: http://www.recept.nu/jonas-borssen/grillat/kyckling-och-fagel/beer-can-chicken—helgrillad-kyckling-pa-olburk/

Sommarviner

Kleine Zalze Chenin Blanc
En ren, frisk och supergod chenin blanc från Sydafrika som är lysande till grillad fisk, en god sallad eller bara till sommar!

Kleine Zalze SMV
Shiraz, mourvédre och viognier, tre klassiska rhônedruvor i ett vin från ett av Sydafrikas skönaste lägen – två röda och en vit som är en klassisk, aromatisk blandning. Perfekt till grillat! Och den finns på halvflaska!

Rodet Côteaux Bourguignons
Bourgogne är Bourgogne. Ibland vill man bara ha någonting som är både enkelt och komplicerat, någonting som passar till både fisk och lättare kötträtter. Ett lättare rött vin som passar strålande lite lätt kylt till sommarens smaker.

Gemtree Cinnabar GSM
Ett ekologiskt vin från Australien, ett land som är i princip synonymt med barbecue – Australien! En fruktig, smakrik blandning av grenache, syrah och mourvédre. Perfekt till den grillade köttbiten.

Mountain Livin’Pale Ale
Bara så jäkla god. Du behöver minst sex burkar för att laga kycklingen. En till själva receptet, två under tillagningen och tre att servera till!