Spektakulär vinprovning med Jackson Family

Förra veckan bjöd Winemarket in en begränsad skara samlare och skribenter till en exklusiv provning med viner från amerikanska Jackson Family Wines. Jacksons vinportfölj tillhör gräddan av producenter i USA och förväntningarna på provningen var höga.

Ledda av Master Sommelier Dimitri Mesnard från Jackson Family Wines tog vi oss an sju stycken viner från det soliga Kalifornien. Dessutom fick åhörarna ta del av berättelsen om en av vinvärldens stora legendarer, Jess Jackson.

Vi började lite försiktigt i sammanhanget med ett vin för 149 kr, 2012 Byron Santa Barbara Pinot Noir. Denna publikfriare levererade som vanligt en solstinn och elegant rödfruktig Pinot Noir som brukar gå hem hos de flesta. Som vi brukar säga; svårt att hitta mer Pinot för pengarna än så här.

IMG_4026

La Jota är en av de äldsta vingårdarna i Napa Valley daterad 1898. Som ett av de första riktiga kultvinerna från dalen har vinerna härifrån en stor skara fans. Dessvärre är det svårt att få tag på en flaska så det klart att vi är lite extra stolta på Winemarket att ändå få en ganska rejäl tilldelning av varje årgång. Provningens första vin från La Jota var 2010 Howell Mountain Cabernet Sauvignon. Trots sin koncentration och maffighet tror jag att många av provarna slogs av elegansen i vinet. De höga sluttningarna på Howell Mountain bidrar så klart till denna egenskap.

Det andra vinet från La Jota var 2010 Howell Mountain Cabernet Franc. Har du en gång lärt dig uppskatta en bra Cabernet Franc så är det förmodligen en förälskelse som varar livet ut. Med sina lakritstoner och örtiga toner är detta en omedelbar favorit hos mig. Med lite tur kommer det hem ett litet parti till försäljning inom kort! Håll koll på vår FB och Twitter!

IMG_4011

Sedan över till paradnumret och vinerna från Vérité. Sedan starten 1998 och med ett initialt fokus på Merlot har antalet viner vuxit till 3 stycken. Alla tre med sin egen karaktär men samtidigt förenade av trollkarlen (läs vinmakaren) Pierre Seillans hand. Var och en dominerade av Cabernet Sauvignon, Merlot eller Cabernet Franc. Vérité har belönats med hela sju stycken 100-poängare av The Wine Advocate sedan starten, och resten av årgångarna ligger inte långt efter.

Först ut var 2009 La Muse som är det Merlotdominerade vinet. Fortfarande ungt men ändå tillgängligt. Tydliga toner av Merlot i en amerikansk variant av Bordeaux högra strand.

Som tvåa fann vi 2009 La Joie som är driven av Cabernet Sauvignon. Lite mer strukturerad och elegant. Komplext och långlivat kan man gissa.

Tredje vinet av årgång 2009 var Le Désir som får sin karaktär av vinmakarens otroliga känsla för Cabernet Franc. Subtil och vacker.

Som en extra krydda hade Dimitri tagit med sig 2002 La Muse som med sina drygt tio år på nacken visade att även viner från Sonoma är lagringsviner av högsta klass.

För dig som vill köpa viner från Vérité av kommande årgång 2011 så rekommenderar vi att du kontaktar oss för en reservation. Samma sak gäller La Jota Cabernet Franc. Tillgången är mycket begränsad.

Priset på Vérité 2011 blir sannolikt 2900 kr per flaska. La Jota Cabernet Franc 549 kr.