Bäst just nu – några favoriter

Höstrusket har dragit in över oss och nu är det rödvinstider på gång. Efter en ovanligt varm sommar med mycket rosévin och bubbel så känns det härligt att få köra igång sina långkok på spisen och öppna en väl vald flaska rött. Därför har jag plockat ihop tre viner som jag tycker är lite extra bra just nu och som jag tycker passar bra till säsongens maträtter.

Monte Rosola är en pytteliten producent i Toscana som spås en lysande framtid. Det lär inte dröja förrän detta ambitiösa lilla projekt nämns i samma andetag som andra respekterade namn i regionen. Med årgång 2010 är denna 100% Sangiovese ypperlig just nu. Vi pratar om vinet Crescendo som med sina druvtypiska inslag av körsbär och rostat kaffe passar till både vilt och ostar.

Muskulösa 2011 Uncut från Gemtree i Australien skäms inte för sig. Trots sin kompakta fruktighet finns här en härlig syra och en lång komplex eftersmak. Vinet kan lagras många år till men är utmärkt för dig som söker ett kraftfullt vin till den mustiga grytan.

Dagens sista rekommendation blir 2011 Gevrey-Chambertin Les Evocelles från superproducenten Domaine de la Vougeraie. Ekologiskt och biodynamiskt på högsta nivå. För dig som inte vill ha det tyngsta vinet men ändå vill ha ett både smakrikt och elegant vin. Årgången är dessutom perfekt att dricka just nu!