Tenuta Monte Rosola – med skyhöga ambitioner
I hjärtat av Toscana ligger den etruskiska staden Volterra med böljande kullar och fantastiska vyer. Här hittar man Tenuta Monte Rosolas vingård med dess olivlunder, det renoverade gamla huset och ladugården. Så sent som 1999, när egendomen köptes för att omvandlas till vingård, låg den i princip i ruiner. Det enda som odlades på dessa 7,5 ha var durumvete. Man renoverade varsamt huset och ladugården med bibehållen genuin känsla.
Idag är Monte Rosola en grönskande vingård med 8000 vinrankor och flera hundra dekorativa växter. På egendomen finns 3 hektar dedikerade till olivodling och tillverkning av högkvalitativ kallpressad olivolja. De ca 2 hektar som idag används till vin vill man utöka till ca 10 hektar, men samtidigt fortsätta med en liten produktion av viner med riktigt hög kvalitet.
På vingården arbetar man sedan 2013 helt ekologiskt med målet att inom kort certifiera sig och mer än hälften av elförsörjning och uppvärmning kommer idag från solceller på egendomen.
Sedan hösten 2013 ägs Monte Rosola av svenskarna Ewa och Bengt Thomaeus som liksom de tidigare ägarna brinner de för att göra riktigt högkvalitativa viner, viner som förtjänar epitetet ”super-tuscan”. Till sin hjälp har de den prisbelönte vinmakaren Alberto Antonini som arbetat för Monte Rosola sedan 2008 och det verkar fungera väl. Deras viner har fått många fina utmärkelser från bland annat Decanter, Catavinum och Concours Mondial de Bruxelles.