Italienskt från amerikansk vinpionjär

Vinpionjären Jess Jackson besökte Toscana under 90-talet och blev fascinerad både av dess landskap och dess viner. Han köpte 1994 egendomen Tenuta di Arceno, belägen nära Siena och Florens. Här utvecklade han två spännande vingårdar, Tenuta di Arceno och Arcanum.

arcanum_l1

Egendomen Tenuta di Arceno har sina rötter redan på etruskernas tid och har ägts av en rad familjer, nu senast av familjen Jackson. Denna långa historia för med sig traditioner som man respekterar och försöker bibehålla. I vingården odlar man både inhemska druvor och druvor från Bordeaux men Sangiovese är signaturdruvan. Italiensk-amerikanska Lawrence Cronin är vinmakaren sedan 2002. Vinet Tenuta di Arceno Chianti Classico har en modern stil men med känsla för ursprunget.

Från Arcanum och den franska stjärnvinmakaren Pierre Seillan kommer tre så kallade Super Tuscans, viner från Toscana men med inslag av klassiska Bordeauxdruvor. Vingården producerar varje år tre viner, varav två finns tillgängliga i vårt sortiment, som speglar olika delar av vingårdens personlighet. Toppvinet heter Arcanum och är baserat på Cabernet Franc, den druva som visat sig passa allra bäst på vingården. Årgång 2008 har tagit hem hela 96 av 100 poäng i Wine Advocate! Il Fauno di Arcanum, baserat på Merlot, är ett vin som håller riktigt hög klass i förhållande till prislappen.