Gästbloggen: Kinesisk nyårsafton – time to get wicked!

Torsdagen den 19 februari är det kinesisk nyårsafton. Vi lämnar hästens år och kliver in i getens år. Och självklart måste vi fira detta med stil!

Det går ett rykte om att Mannerheim som var ute och kartlade Kina på uppdrag av Ryssland citerade Sokrates när han blev ombedd att berätta om landet och sina upplevelser: ’det enda jag vet är att jag ingenting vet’. Jag har varit i Kina en gång, i ungefär tre veckor. Jag åkte ned med några kompisar och hälsade på deras familj i Wenzhou som ligger i Zhejiangprovinsen i sydöstra Kina, en stad som är känd för en massiv produktion – främst av skor – och att ha en dialekt av kinesiska som allmänt i landet betraktas som fullkomligt omöjlig att förstå.

Jag talade ingen kinesiska alls när jag åkte dit och kom hem med ett ordförråd som gör att jag kan beställa en öl, en nudelsoppa och rissprit. Vad mer kan man någonsin behöva?

I ett försök att kunna bringa någon som helst klarhet i vad det kinesiska nyåret handlar om tog jag mig ut på internet. Jag kan ärligt säga att jag inte förstår speciellt mycket mer nu än jag gjorde tidigare. Jag är kanske om något ännu mer förvirrad. Beroende på syftet så finns det två kinesiska nyår; det första, som man inte firar men som används av bland annat astrologer för att bestämma horoskop, din framtid och liknande är den traditionella solkalendern med 24 stycken finurliga femtondagarsperioder. Enligt den börjar det nya året den 4 eller 5 februari. Det andra nyåret, det man firar, är baserat på månens cykler och har 12 eller 13 månader (lite olika när man lägger till den 13 månaden) och nyårsafton infaller någon gång mellan 21 januari och 20 februari.

I år infaller den alltså den 19 februari. Då lämnar vi hästens år och kliver med stormsteg in i getens år.

Chinese calligraphy for Year of the goat 2015

De kinesiska åren byter namn baserat på 12 olika djur: råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris. Själv är jag född i tigerns år, 1974. För att göra det ännu enklare så är även varje dygn indelat i 12 tvåtimmarsperioder som, självklart, fått sitt namn efter samma tolv djur. Skitenkelt.

Nåväl: nyårsafton är en viktig del av kinesisk kultur, det är en av de gånger som alla anstränger sig till det yttersta för att ta sig hem till familjen och man äter och dricker gott, återknyter gamla vänskapsband, träffar skolkamrater och vänner.

Den största upplevelsen för mig i Kina var hur man ser på familj och vänner. Det finns ingen skillnad. Familj och vänner är allt. Och måltiden är platsen där kontakterna knyts och banden stärks. Och det tycker jag är någonting som vi behöver bli bättre på i Sverige. Att umgås och att äta tillsammans. Med familj och med vänner.

Själv har jag bokat 20 platser på restaurang Formosa i gamla stan i Stockholm och bjudit in vänner och sagt till dem att ta med egna kompisar för att äta en riktig kinesisk nyårsmiddag. Om du inte orkar med en middag ute så kan jag rekommendera att du går till din lokala kinesiska restaurang och köper take away. Våga experimentera lite: köp en mapo tofu, en dubbelstekt fläsk och kanske stekt ris med räkor och ta med hem. Öppna en flaska gott vitt eller en öl och fira nyår med familjen!

Gott nytt år,

Jimmy


Acrobat Pinot Gris

Ett torrt vin med rund fruktighet passar bra till kinesisk mat som ofta kombinerar kryddig hetta med eleganta smaker. Acrobat Pinot Gris är ett grymt alternativ!

Schiefer Riesling Trocken
Eller varför inte en riktigt skön, elegant och mineralig riesling. En av mina favoritdruvor och en druva som passar perfekt till allt från sushi till mapo. Njut!

Green’s Blond Ale
Vill du hellre ha en pilsner till så fungerar den här strålande. Frisk, lite fyllig, honung och smarrig.

Eller så går du och köper ett riktigt gott kinesiskt te, kanske ett Longjing-te från Hangzhou. Det är gott (jag dricker det faktiskt just nu)!