Crazy Collaboration

Läs om Winemarkets ölexpert Daniels besök hos Crazy Mountain i Colorado!

IMG_4110

Winemarkets utsände landar i ett snöigt Denver och hoppar utan omsvep på en Shuttle Bus till Edwards i Vail Valley, dagen efter FIS Alpine Championship.

Första dagen spenderas med Silas, Crazy Mountains nye lokala sales rep. Tillsammans drar vi runt för att hälsa på kunder i Vail. Crazy Mountain är lokala hjältar i ett Colorado som får anses vara något av ett craft beer-Mecca. I en delstat där utbudet är stort och ständigt växande, har CM lyckats knyta an till den lokala livsstilen. De anställda kommer från hela USA, förenade på bryggeriet av kärlek till hantverksöl, miljön och skidåkningen. Tillbaka på bryggeriet sätter vi oss ner för lite ”produktanalys” tillsammans med Head Brewer John Allhouse och bryggmästare Kevin Selvy. Lång kväll..

IMG_4104

Nästa dag passar jag och John på att smita från morgonmötet för att äntligen brygga den öl vi har planerat. Vi har under ett par veckors mejlkorrenspondens tagit fram ett recept som kommer passa svensk, och vailsk, sommarsäsong perfekt. I ett unikt (och roligt!) samarbete vill Winemarket och Crazy Mountain visa den svenska marknaden att vi är bona fide. Ölet är (kommer bli) en torr, blond ale på 5% kryddad med extremt generösa mängder tysk Magnum, brittisk Goldings och spetsad med citrongräs. Med fokus på humlens aromatiska kvaliteter, där citrus & blomster möter citrongräsets fräschör. Maltbasen har även den piffats med omältat vete för mjuk textur och syrad kornmalt för en så krisp smakupplevelse som möjligt. Ledorden har varit blommig fräshör och torr elegans. I juni får ni veta hur vi lyckats!

Resten av helgen spenderas på Winter Wondergrass. Crazy Mountain är bryggeriet som vill vara mer än ”bara” en ölproducent i världsklass, de engagerar sig även i det lokala kulturlivet och olika välgörenhetsprojekt. Winter Wondergrass började som en liten bluegrass-festival för lokala band, och gick av stapeln på bryggeriets parkering. Under årens lopp har festivalen vuxit till ett tredagarsevenemang (+ förfest!) med tusentals besökare dagligen. Flera av Colorados andra namnkunniga hantverksbryggare har även de börjat sluta upp, och varje festivaldag inleds med gratis ölprovningar, sponsrade av bryggerierna själva.

Med tunga steg, och lätt blykeps, lämnade jag bergen för att ta del av Denvers mer kulinariskt fokuserade kulturliv. På krogen Aticus arrangerades månadens Hogs & Hops-söndag. Helstekt gris styckas och förtärs community-style och varje detalj paras med en CM-öl. Vi fick bringa med Lava Lake Wit, knaprig svål med Boohai Red, och avslutade med Breckenridge Bourbon Barrel Peach IPA som matchades förträffligt med hjärna och grisfot.

All in all, om vi inte redan var taggade nog på att låta er ta del av Crazy Mountain, så är vi det definitivt nu!

Under april släpper vi dels en ny spännande burk men även ett antal nyheter på fat som kommer finnas på utvalda pubar och restauranger. Håll utkik efter mer information!