Nordafrikanska smaker till sydafrikansk rosé

Denna kryddiga macka med långkokt lamm inspirerad av nordafrikanska smaker kompletteras ypperligt med ett fruktigt och smakrikt rosévin från Sydafrika – Foot of Africa Rosé finns både på flaska och box.

lamm_macka_500x750

Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser för ca 6 portioner

1 msk harissa
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderfrön, lätt mortlade
1 msk honung
1 msk salt
ca 1/2 tsk svartpeppar
800 g lammstek
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 kanelstänger
1 dl russin
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 dl vatten
Till servering
pitabröd, baguette eller tortilla
hummus och/eller naturell turkisk yoghurt
granatäppelkärnor
färsk koriander

Förberedelser & tillagning

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör samman harissa, spiskummin, korianderfrön, honung samt salt och peppar. Putsa lammsteken och massera in kryddblandningen runt om. Grovhacka lök och vitlök och lägg i botten på en ugnssäker gryta med lock. Lägg lammsteken ovanpå och fördela kanelstänger och russin runt sidorna. Häll i krossade tomater och vatten och lägg på locket. Låt stå i mitten av ugnen i 4-5 timmar eller tills lammsteken är riktigt mör och trådar sig när du plockar i den med en gaffel. Dra köttet i tunna bitar och blanda med vätskan i grytan. 

Servera med pitabröd, baguette eller tortilla, hummus och/eller yoghurt, granatäppelkärnor och färsk koriander.

Recept: Lisa Lemkes bok Lisa på landet – Maten & livet på den gamla prästgården (Bonnier Fakta)