Seña – best of Chile?

Årgång 2013 av Seña fick nyligen hela 99 poäng från James Suckling, den högsta poäng någonsin tilldelat ett chilenskt vin. Imponerande!

”Superb aromas of black currants, rose petal and mint. Lavender and stones too. Full body with incredible fruit density. Complex, yet it’s agile and bright. Tannins are perfectly polished. It builds on the palate and shows the structure of a first growth Bordeaux but remains so Chilean. A blend of 58% cabernet sauvignon, 15% carmenere, 12% malbec, 10% merlot, and 5% petit verdot. From biodynamically grown grapes. This is a joy to taste now but it will show itself in 2019. Even better than the amazing 2012.”

beauty_seña_utan-årgång

Seña grundades 1995 av Eduardo Chadwick och Robert Mondavi, ett internationellt samarbete som på den tiden ansågs vara innovativ och djärvt. Deras vision var att ta fram ett vin som visade Chiles fulla potential som vinland och Señas första årgång 1995 blev mycket riktigt Chiles första ikonvin. Men de nöjde sig inte där utan ville visa att vinet höll samma höga kvalitet som många viner från de mer traditionellt högt ansedda ursprungen. 2004 anordnade Eduardo en blindprovning med några av de bästa vinerna från Frankrike och Italien samt chilenska toppviner från bland annat Seña. Denna blindprovning, The Berlin Tasting, visade att de chilenska vinerna mätte sig bra mot viner från Chateau Lafite. Med höga placeringar där förstaplatsen gick till Viñedo Chadwick och Seña 2001 tog hem andra plats, visade man att chilenska viner håller toppkvalitet.

Hos oss hittar du just nu årgångarna 2010, 2009 och 2008. Årgång 2010 finns tillgänglig via beställningssortimentet medan 2008 och 2009 finns tillgängliga via privatimport. Kontakta info@winemarket.se för mer information.