En youtubeklassiker till lördagsmyset!

Jag är välsignad med matlagningsintresserade föräldrar. Speciellt faderskapet som är en riktig fena på att leta efter härliga och smarriga saker på internet – vilket inte är så illa pinkat av någon som knappt kan skicka sms. Varje gång vi åker upp till landet så har han sett någonting nytt, smarrigt och intressant som han med glädje överlämnat till undertecknad att laga. Han tycker nämligen inte att det är jättekul att laga mat alltid.

Men det gör jag.

Han hade lyckats lokalisera vad internet i Sverige kallar för en ”Fatty” men som alla som någonsin har sett den magiska youtube-serien Barbecue Pit Boys vet heter ”Bacon Bomb,” en magisk blandning av bacon, köttfärs, ost, mer bacon, mer ost och slutligen mer färs; och en redig stund i klotgrillen.

Föräldrarna hade köpt en riktigt fet och fin färs från någon lokal kontakt, det var faktiskt en av de bättre färser jag provat, och jag fyllde den med ostrester från lunchen; gruyere och Fourmes d’Ambert, två av mina favoritostar alla kategorier. Men det fungerar med vilken ost som helst. För att dryga ut osten lite och få in lite knaper så hade jag även i knaperstekt bacon. Rena hälsokosten.

Bacon 1-5204.jpg

Jag var lite finurlig och orkade inte rulla ihop den så jag delade färsen på två och lade helt enkelt över den andra halvan som ett lock över innan jag vek, inte rullade, ihop baconbomben. Jag ska också säga att jag improviserade lite – jag karamelliserade lite lök och vitlök och blandade i det i färsen tillsammans med två ägg och ordentligt med salt, peppar och – faktiskt – lite grillkrydda. Älska natriumglutamat! Sen flipp, flapp, flupp: en rulle!

Bacon 2-5206.jpg

Det är en ganska smart idé att starta kolen/briketterna till grillen innan man börjar mecka ihop Baconbomben, det tar ungefär lika lång tid för kolen att bli klar som att fixa till den här rackaren. Jag gjorde också en lite glaze som jag penslade med under tiden den låg i grillen. Jag blandade lite honung, olivolja, sirap, chilipulver, sweet chilisås, ohoj chokladsås (fanns i kylen, varför inte) och vinäger. Sen är det bara att låta den ligga och jäsa i tre, fyra timmar på mellanvärme.

När vi åkte upp till stugan så köpte vi på oss lite kräftor. Nu har de flesta redan haft kräftpremiären och det här är inte ett inlägg om det, men jag blev lite sugen på någonting att nibbla på medan vi väntade. Så jag bröt helt sonika klorna av kräftorna, smälte lite lite smör, hade i lite vitlök och finhackad kryddig korv och fräste ihop det och avslutade med en näve hackade örter.

Helt perfekt till ett glas sval riesling i solen!

Kräftklor-5194.jpg

När baconbomben är klar ska den se ut ungefär såhär:

Bacon 3-5211.jpg

Far ville gärna ha pommes frites och hemslagen bearnaisesås till men jag vägrade såsen, någon måtta får det vara. Jag gjorde en lätt och frisk sås med matlagningsyoghurt istället. Han fick dock pommes.

Till detta drack vi lite kall öl. Finns det någonting bättre till riktigt, rejäl barbecue?
Hoppas det smakar!

Med vänliga hälsningar,

Jimmy