Ölbröd med julkänsla

Att baka bröd med öl som degvätska är väl beprövat och ger brödet en fyllig och mustig smak. Givetvis ville vi prova med Snow Cat Coffee Stout och svängde ihop ett gott bröd! Eftersom det nu är december valde vi ett recept med kryddning som för tankarna till jul. Vill man hellre ha ett mer neutralt bröd går det bra att ersätta pomeransen och nejlikorna mot andra brödkryddor som kummin, anis eller fänkål.

IMG_7434_edit

Ölbröd a la Snow Cat

Ger 2 st bröd

5 dl Snow Cat Coffee Stout
50g jäst
2 dl rågkross
1 dl sirap
1 msk salt
1 tsk malen nejlika
2 tsk malet pomeransskal
4 dl rågmjöl
2 dl russin eller annan torkad frukt som aprikoser
100 g smör eller margarin
9-10 dl vetemjöl

Värm ölen fingervarm och lös jästen i vätskan. Blanda i rågkross, sirap och kryddor. Vispa i rågmjölet och russin eller torkad frukt. Tillsätt det mjuka fettet och vetemjölet i omgångar. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller ungefär 3 minuter i hushållsassistent tills degen lossnar från bunkens kanter. Täck med bakduk, ställ degen varmt och låt jäsa till dubbel storlek. Dela degen i två delar och forma till avlånga bröd på en mjölad bänk. Låt jäsa 15 minuter under duk. Skär snitt i bröden med en vass kniv och grädda sedan börden i 25-30 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler utan duk. Servera med ditt favoritpålägg och varför inte lite Snow Cat i glaset? :)

IMG_7446_edit