’Blommor

’Blefve väl endast ett djerft tankeexperiment.
Blommorna sakna fri rörelseförmåga och andra härliga
förmåner, men åtskiljas lätt från djuren genom deras
brist på läte och oförmåga att uttrycka glädje och trots.’

Skrev Alex Wallengren i ’En hvar sin egen professor eller allt menskligt vetande i sammandrag’ år 1894; en bok som är fantastisk läsning och faktiskt finns att läsa online. Klicka bara på länken och läs, skratta, förfasas över dåtidens språkbruk – men framför allt: njut av kvickheten. Så här i januari när kylan ligger stadigt över både land och plånbok är man inte bortskämd med anledningar att skratta. Speciellt inte de som är gratis.

Vi firade en liten annorlunda jul i år. Vi är en liten familj och vi har väl mer och mer känt att det är onödigt att laga mat för ett helt kompani som ändå inte kommer att gå år. Och jag fyller år på juldagen och brukar vilja brassa något som står i bjärt kontrast till det juliga i vilket fall som helst. Det enda som står oomkullrunkeligt på julmenyn är julskinka. Skinka, vörtbröd, senap och julmust. Det är fan bra. På juldagen lagade jag en underbar bolognese. Oxkinder, fläskkarré, tre lökar, två klyftor vitlök, 100 gram anklever, en flaska vin, salt, peppar och långsam kokning under totalt 12 timmar. Det behöver inte vara svårare än så.

Under januari befinner man sig oftare än andra månader bunden till hemmet; vilket inte nödvändigtvis är någonting negativt. Det är ett perfekt tillfälle att laga lite sköna långkok och äta trevliga middagar hemma. Någonting som jag alltid fascinerats av när det kommer till krogbesök är människors vilja att köpa samma vin som de dricker hemma fast till ett mycket högre pris. En flaska vin som kostar 250 spänn på restaurang köper du alldeles garanterat för en bra bit under hundringen på Systembolaget – ja, om det finns i sortimentet alltså. Januari är den perfekta månaden att börja utforska utbudet lite mer och kanske fundera över att lägga kanske hälften av krogens vinpris på en flaska vin till lördagsmiddagen. För 120 spänn får man en flaska riktigt bra vin och i spannet 100 till 150 kronor kan du slå världen med häpnad.

Om du kan tänka dig att köpa viner från beställningssortimentet har du ännu mera att välja på. Brigaldara Ripasso Superiore, 2013 för 149 spänn är lysande. Jag jobbade en vinmässa för Winemarket för några månader sedan och jag blev faktiskt lite förälskad i det här vinet och dess vita systervin Brigaldara Soave, 2014 som kostar 89 spänn. Det är väldigt svårt att hitta bra Valpolicella och bra Soave idag då kvalitetsdruvorna, speciellt för Valpolicella går in i amaroneproduktionen. Soave har i sin tur länge haft ett dåligt rykte, men oj vad det har förändrats.

Vill man titta några tior billigare så finns det riktigt bra grejer från Sydafrika. Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay Barrel Fermented, 2013 för 89 kronor (okej, det är inte billigare än Soaven, men man ska akta sig för riktigt billigt vitt) är riktigt gott. Errázuriz Estate Series Pinot Noir, 2013 för 99 spänn är väldans bra till väldans mycket.

Så ta tag i saken! Laga en härlig gryta, köp en flaska vin, lite god ost och gott bröd och kryp ihop under filten. Det tänker jag göra.

Som en liten present har jag satt samman en motiverande och filtanpassad spellista.

Ha det gott!

Jimmy