Meningar är vackra ting

De kan forma boll och ring.

Alla som läser böcker, eller lyssnar på dem för den delen – om ni inte har lyssnat på Stephen Fry läsa Harry Potter så har ni inte levt – vet att den första meningen i en bok är viktig. Den ska vara kort, kärnfull och greppa tag i läsaren. Litteraturhistorien är fullsmockad med förstameningar som fått generationer av aspirerande författare, undertecknad inkluderad, att slita sitt hår och lägga ned bokprojekt innan de ens hunnit ta sina första stapplande steg.

’The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.’ från Neuromancer, av William Gibson.

’It was the day my grandmother exploded.’ från The Wasp Factory, av Iain Banks.

’The sun shone, having no alternative, on the nothing new.’ från Murphy, av Samuel Beckett.

’Chicago happened slowly, like a migraine.’ från American Gods av Neil Gaiman

Det sistnämnda citatet av Neil Gaiman är inte en förstamening. Den kommer långt in i boken, en bok som jag rekommenderar alla att läsa. American Gods kommer att få dig att vilja ta semester, hyra en bil och ta en roadtrip genom ett USA som du inte anade fanns. Mystiska platser, öppna landskap och mytologi blandat. Det är en fantastisk bok. En bok som lockar en till att skriva själv och som samtidigt rycker bort mattan under fötterna på en. Precis som en bok ska göra.

lead-me-2

Lead Me – © Jimmy Forsman

Leave-a-light-on-

Leave a Light On – © Jimmy Forsman

När Staffans dotter fick sitt namn så fick hon en flaska vin av mig. Jag tror att det var en Comtes de Champagne 1994 om jag inte missminner mig, att lagra till hennes 18-årsdag. När det sedan var dags för sonen att få sitt namn så fick han en flaska trevlig Barolo att lägga undan. De har också under åren fått ett par böcker, även om det var länge sedan sist. Den äldre av de två fick vid sju års ålder Jack Kerouacs On the Road (att läsa när hon är 16) och Tove Janssons Det Osynliga Barnet att läsa, typ, jämt. Sonen fick Luthers lilla Katekes; en gammal rackare från slutet på 1800-talet. Jag känner sonens far väl.

Det är viktigt att läsa. Och det är viktigt att utmana i läsandet. Böcker magiska – ett sätt att resa i tiden. Genom att läsa en bok kan kliva in i de Sades 1700-tal, i Steinbecks 30-tal i Kalifornien; resa till Tolkiens Midgård eller ut i Banks galaxomspännande civilisation the Culture.

På samma sätt är det med vin. Varje flaska vin vi öppnar är en tidsmaskin. När vi öppnar en flaska vin så flyttas vi ett, två, fem, tio eller fler år bakåt i tiden. Vi dricker det förflutna, upplever en svunnen sommar och höst igen. På en kväll kan vi resa från champagne, till Bordeaux, ta vägen via Napa Valley till Sydafrika och avsluta med en svalkande solnedgång i kullarna i Chablis.

Nu när det är mörkt och vädret är lynnigt så är det de små sakerna som gör det – varför inte ta en vinresa redan till helgen?

Lyxresan

Champagne: Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Blanc de Blancs Brut – 459 kronor

Napa Valley: La Jota Howell Mountain Cabernet Sauvignon, 2012 – 595 kronor

Chablis: Romain Bouchard Chablis 1er Cru Vau de Vey, 2013 – 229 kronor

Weekendresan

Champagne: Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Brut, nv –379 kronor

Tyskland: Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Schiefer Riesling Trocken, 2014 – 109 kronor

Chile: Errázuriz MAX Cabernet Sauvignon, 2013 – 139 kronor

Och varje resa behöver ett soundtrack:

https://open.spotify.com/user/jimfor/playlist/4X0ywofTENz96bvLeoBF2d