Prisade viner från La Clape

Fredag 22 april släpps två viner från Chateau Rouquette sur Mer i Systembolagets Små Partier. Vinerna kommer från La Clape, ett spännande område i Languedoc, vars namn betyder en hög med stenar på Occitanska. Området var tidigare en ö i Medelhavet men med tiden kom avlagringar från Pyrenéerna att fylla upp och göra ön till en del av fastlandet. Denna speciella jordsammansättning, i kombination med Frankrikes varmaste och torraste klimat, skapade en unik miljö med ett rikt djur- och växtliv. Bland annat hittar man under vissa delar av året rosa flamingos här.

Vinhuset har varit i familjens ägo i fyra generationer och drivs idag av Jacques Boscary och hans familj. Vinet Cuvée Henri Lapierre är uppkallat efter hans morfar. Ett komplext och rikt vin på druvor från utvalda vingårdslägen med Syrah och Mourvèdre. Årgång 2013 fick nyligen Silver på International Wine Challenge 2016 och årgång 2012 fick guldmedalj på Concours Mondial de Bruxelles 2015. 1800 flaskor släpps på Systembolaget.

Druvorna till Clos de la Tour kommer från den avgränsade vingården med samma namn. Från detta perfekta vingårdsläge tas Mourvédre- och Syrahdruvor och vinet får mogna på franska ekfat i 15 månader. Fylligt, generöst och elegant. Årgång 2012 fick nyligen Silver på International Wine Challenge 2016. Vinet produceras endast i liten mängd och 360 flaskor släpps på Systembolaget.