Champagnedagen

Den 21 oktober är det den officiella champagnedagen och det är värt att firas! De vanligaste druvorna för framställning av Champagne är de röda Pinot Noir och Pinot Meunier, samt den gröna druvan Chardonnay. Den eleganta Cuvée des Moines Blancs de Blancs Brut är gjord på 100% Chardonnay och har en mjuk och krämig mousse tack vare sina extra fina bubblor.

Årgångschampagner och vissa prestigechampagner kan lagras flera årtionden i en bra vinkällare. Antalet bubblor minskar, men tack vare den höga fruktsyran håller vinet och blir komplext och smakrikt. Prova Cuvée des Moines Vintage från 2006, den har legat på jästfällning i hela åtta år och fått 92 poäng av Wine Spectator.

Alla champagnehus har sin egen variant av standardcuvéer, inte årgångsbetecknade Champagner. Det är en blandning av flera årgångar och olika vingårdslägen och kan därför ha samma karaktär varje år. Vi kan tipsa om Cuvée des Moines Brut, en gourmetchampagne som tagits fram för att man ska kunna njuta av den en hel måltid igenom.