Pecanpaj till julfikat

Under julen är det vanligt att vi äter nötter naturella och knäcker dem själva. Leken Filipin var den enda anledningen att jag åt nötter som liten. Oftast knäckte jag hasselnötter tills jag hittade den efterlängtade ”tvillingnöten” som jag kunde dela med en vän, för att sedan vinna leken genom att vara först med att ropa Filipin! nästa gång vi möttes.

Idag uppskattar jag alla nötter och i de flesta former, pecannöten är dock mitt förstahandsval när det kommer till bakverk och desserter. Denna paj är något av en storfavorit i min familj under höst- och vintermånaderna. Prova att servera tillsammans med Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc.

pecanpaj_

Pecanpaj

Pajdeg

2dl rismjöl

1dl havregryn

75 g smör

1 msk strösocker

Fyllning

200g hela pecannötter

1dl mörk sirap

2 ägg

0.5 dl muscovadosocker

25g smör

1 nypa salt                                                                                                                                                                                                                                                            

Blanda alla ingredienser till pajdegen och förgrädda i fem minuter eller tills pajskalet fått lite färg. Vispa ägg, salt och socker fluffigt, blanda i det smälta smöret, sirapen, nötterna och häll sedan i formen. Grädda på 200°C långt ner i ugnen i cirka 30 minuter.

Låt pajen svalna något och servera med vaniljglass eller en klick grädde.