Tordiruta är dessertvinet på Nobelmiddagen

Igår klockan 19.08 höjdes glasen till den första skålen då Nobelstiftelsens ordförande utbringade en skål för kungen och välkomnade gästerna till en av världens mest prestigefyllda banketter. Nobelfesten bjuder varje år på ögongodis i form av vackra blomsterarrangemang, klänningar och härlig mat, men också fantastiska toppviner som vi själva kan inhandla och dricka som kungligheter. I år har Moncaros Tordiruta Passito fått äran att serveras till desserten på Nobelmiddagen. Vinet är gjort på 100 % verdicchio som fått mogna på ekfat under 12 månader och efter det ytterligare ett år på flaska.

tordiruta

Moncaro är en av de tongivande producenterna i Marche och vinerna har alltid karakteriserats av den unika miljö som finns där. De har vingårdar i tre av de mest prestigefyllda druvodlingsområden i regionen. Cantina di Montecarotto ligger i hjärtat av det klassiska produktionsområdet ”Castelli di Jesi”, Cantina del Conero i Camerano är placerat på sluttningarna av Monte Conero, och Cantina di Acquaviva hittas i södra Marche, i de övre delarna av Piceno.

Kooperativet Moncaro bildades 1971 av vinodlare i Verdicchio. Under senare år har de expanderat verksamheten till andra delar av Marche genom att gå samman med två kooperativ i Rosso Canero och Rosso Piceno. Bergstrakterna i Marche är näst intill perfekta för vinodling, tack vare det varma och torra klimatet. Här hålls urgamla traditioner vid liv i symbios med modern vintillverkning, något som gör Moncaro till en av Italiens topproducenter.