Fikonkaka tillsammans med nobellmiddagens dessertvin

Moncaro Tordiruta Passito är vinet som serverades till desserten på årets nobelmiddag. Vinet har en intensiv doft med inslag av kanderad citrus, exotiska frukter och honung. Smaken är rik av frukt och kryddor och passar bra till en bit blåmögelost. Prova tillsammans med mogna päron marinerade i Moncaro Tordiruta Passito eller salame di fichi, en sorts fikonkaka från Marche. Kakan har samma ursprung som vinet och är gjord på torkade fikon, blandade med mandel, bitar av valnöt och stjärnanis.

salami-di-fiche

Salame di fichi

250g torkade fikon

1⁄2 dl vatten

1tsk balsamvinäger

1⁄2 tsk mald stjärnanis

1krm färskmalen svartpeppar

1⁄2 dl valnötter

1⁄4dl hackad mandel

Skär bort fikonens stjälkar om det behövs, hacka dem sedan och lägg i en kastrull.

Tillsätt vinäger, vatten, anis, svartpeppar och låt koka upp. Låt blandningen puttra

under omrörning i ungefär fem minuter tills nästan all vätska är borta

(se till att hålla koll hela tiden då det kan gå fort från att vätskan dunstat tills allt är bränt).

Under tiden kan du rosta valnötter och mandel i stekpanna tills de är svagt gyllene.

Mixa fikonblandningen i en matberedare tills den blivit någorlunda slät, blanda i valnötterna

och mandeln tills de är blandade i hela mixen.Forma smeten till en korv och slå in i en ostduk

eller kökshandduk om du inte har ostduk hemma och låt vila tills den torkat något.

Du kan förvara din salame di fichi i kylskåp i ungefär en månad.