Vin till julmaten

Vi närmar oss nu dopparedagen med stormsteg. Maten brukar i de allra flesta fall vara samma rätter som dukas upp år efter år, som sig bör med traditioner. Drycken tenderar också att vara densamma varje år och hemma hos många avnjuts det öl, ibland med tillhörande snaps. Trots traditioner så är det många som inte är så förtjusta i dessa drycker, utan hellre matchar julmaten med vin. Så vad ska man då dricka till alla rätter som hittas på julbordet?

Table Filled With Boxing Day Buffet Lunch, Christmas Tree and Log Fire

Till både de sötsyrliga sillinläggningarna och den rökta laxen med hovmästarsås behövs ett vin med lite sötma och en frisk syra för att parera sötman i maten. Fritz Willi är en Riesling från klassiska Moseldalen i Tyskland och blir med sin generösa stil och friska syra ett bra komplement. Till det kallskurna lämpar sig ett lättare, friskt rött bäst, med fördel en Pinot Noir. Acrobat Pinot Noir från Oregon i USA är ett elegant vin i en rödbärig stil som möter upp sältan i det kallskurna på ett angenämt sätt.

När vi kommer in på det småvarma med Janssons frestelse, köttbullar, prinskorvar, revbensspjäll och liknande behövs ett mjukt och fruktdrivet rött vin med tillräcklig smakrikedom för att matcha maten. Det finns en uppsjö av stilar att välja mellan, men några favoriter är Moncaros ekologiska Sangiovese med härlig mörk frukt, en Pinotage från Sydafrikanska Kleine Zalze i en rik och smakrik stil, samt en klassisk och välgjord Ripasso från lika klassiska Brigaldara.

Till ris à la Malta, med sin gräddiga textur och mandariner, passar ett lite sötare vin men fortfarande med frisk syra, en senskördad chilensk Sauvignon Blanc från Viña Errázuriz gör jobbet. Vill man även matcha något till övriga sötsaker; knäck, nötter, fikon eller någon god ädelost med pepparkaka, skulle man kunna tänka sig ett vin gjort på torkade druvor. Moncaros Tordiruta Passito är ett vin som kommer från Marche, Italien och görs på druvan Verdicchio. Kanderad citrus, nötighet och exotiska frukter står i fokus för detta fantastiskta dessertvin. Smaklig spis!