Vinet som ger helheten
Måltidens avslutande vin skall lyckas övertyga nu rätt belåtna smaklökar att det var värt att ta in ytterligare intryck. Den söta komponenten i vinet är viktig för att kunna matcha ett sött sällskap. Men lika viktiga komponent är den friska, så att känslan i munnen känns fräsch.
Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc, 2017. Ett sött men friskt vin som med sin läckra syra passar riktigt bra till desserter som också har ett syrligt inslag. Många svenska sommarklassiker är utmärkta matchningar; rabarberpaj, jordgubbar och grädde, eller en citronmarängpaj. En toscakaka kommer också att passa utmärkt till. Vinet görs av sent skördad sauvignon blanc, med gewurtztraminer och viogner som ackompanjerar. En kyss av botrytis adderar till komplexiteten och bidrar med härliga mandeltoner. För den som helst hoppar över desserten blir ett litet glas av svalt serverad Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc på egen hand en fullgod final.