Lansering av La Vigne de Beaussoppet, 2017 från Domaine Laporte

Tisdag den 7 juli 2020 lanserar Winemarket La Vigne de Beaussoppet av 2017 års årgång i Systembolagets Tillfälliga sortiment. Producenten bakom vinet är Domaine Laporte baserade i byn Chavignol. De har ett gediget ekologiskt förhållningssätt och deras vingårdar i Sancerre är ekologiskt certifierade. Tisdagens lansering kommer från appellationen Pouilly-Fumé på östra sidan av floden Loire. Jordmånen här är rik på flinta och ger i sanning världsunika viner av druvan sauvignon blanc. Missa inte denna högkvalitativa Pouilly-Fumé från en producent vars viner uttrycker plats, jordmån och druva på ett enastående sätt. 840 flaskor finns tillgängliga.

 

Domänen
Domänen Laporte grundlades 1850. René Laporte som var den som drev domänen fram till mitten av 1980-talet var en tidig förespråkare av det som då i mångas ögon var kontroversiellt nämligen att begränsa skördeuttagen. Idag är det en självklarhet i hantverksmässig vinmakning. 1986 kom familjen Bourgeois, legendarisk vinmakarfamilj i Chavignol, in som ägare och idag är det barnbarnen Arnaud och Cédric som ansvarar för produktionen.
1990 beslöt man att påbörja konvertering mot ekologisk odling, och sedan 2013 är alla vingårdar i Sancerre ekologiskt certifierade. Att bedriva ekologisk och hållbar odling är idag deras tydliga prioritet. Ekologisk odling kräver en mycket mer noggrann övervakning av vingården och är alltså ett mer arbetsintensivt odlingssätt. Den större arbetsinsatsen betalar sig dock i bättre kvalitet i skörd och därmed också i vinerna. Vinerna får bättre struktur, mer djup och en större typicitet enligt vinmakarna på domänen.

Ursprunget
La Vigne de Beaussoppet kommer från gamla rankor i den 1,25 ha stora vingården i Pouilly-Fumé. Jorden här har ännu inte uppnått ekologiskt certifierad status men förhållningssättet är detsamma. Jordmånen som är rik på flinta, gamla stockar och skördeuttag som hålls låga ger sammantaget druvan sauvignon blanc en uttrycksfullhet som man inte hittar någon annanstans i vinvärlden. Druvans aromatik tar inte överhanden utan balanseras upp perfekt av terroirtypisk mineralitet.

Vinet
30% av vinet har jäst på fat vilket ger en komplexitet och en bredare, ytterst matvänlig profil. Vinet har inte genomgått malolaktisk fermentation utan har här den klingande, härliga syran intakt. Vinet har vilat på sin jästfällning i 9 månader och slutligen på flaska i 6 månader. La Vigne de Beaussoppet är ett högklassigt och komplext, fylligt och elegant vin.

Årgången
Årgång 2017 i Loire-dalen gav begränsade skördar på grund av frost men fick ändå en fin fortsättning med en varm växtsäsong med lagom mycket regn som garanterat fräschören speciellt i de vita vinerna från regionen. Kvalitetsmässigt rankas 2017 för sauvignon blanc som en av de främsta under 2000-talet.

Tisdagens lansering
La Vigne de Beaussoppet släpps i 19 utvalda systembolagsbutiker tisdagen den 7 juli kl 10:00. På grund av de corona-relaterade begränsningarna finns det tyvärr inte möjlighet att beställa vinet till de butiker som inte tilldelats flaskan. För er som missar, glöm inte att vi har två av Domaine Laportes andra viner från Sancerre i lager tillgängliga för beställning. Fylliga och aromatiska, prisbelönta prestigevinet Le Rochoy, 2017, samt mineraliskt drivna Les Grandmontains, 2018 med precision, elegans och nerv.

Matchningen
Byn Chavignol där Domaine Laporte hör hemma är ju också världskänd för annat än vin, nämligen för sin ost Crottin de Chavignol. Den ursprungsskyddade getosten nämns ofta som en perfekt matchning till viner från samma region. Det är märkligt och magiskt att vin från en region så tydligt matchar maten från densamma, men det bevisas med tydlighet här. Fastän vi här kan tänka oss en uppsjö av kombinationer; från lätta till smakrika skaldjursrätter, kokt, bakad, eller stekt fisk, eller fågel med allehanda tillbehör, så finns det nog ändå en som kommer först. Öppna en valfri flaska från Domaine Laporte och servera till en fin Crottin de Chavignol med några rostade bitar bröd. Hela kostcirkeln täcks möjligen inte in men en sommarkväll tjänar det här som fullgod middag för oss.