Tre sorters sill till jul

Sill är en klassiker och enligt mig ett måste på julbordet, har du tur så blir det till och med över till mellandagsmackan. Vanligtvis kanske man tänker på öl och nubbe som dryck till sillen, men vin kan också passa bra. Prova en frisk och fruktig Riesling, den kommer att komplettera den feta fisken fint.

julsill

Här följer tre sillrecept; en klassisk inlagd från mormor, en med julkänsla, och en krämig sill med lite modernare smak.

Mormor Aines inlagda sill

1 förpackning inläggningssill

½ dl ättikssprit

1½ dl vatten

1½ dl socker

½tsk krossad vitpeppar

1 tsk krossad kryddpeppar

3 lagerblad

3 kryddnejlikor

1 skivad rödlök

1 morot, slantad

Skölj sillfiléerna och skär dem i bitar, koka upp ättikssprit, vatten, socker och kryddor. Låt lagen svalna innan du häller den på sillen, rödlöken och moroten. Låt sedan sillen dra i kylskåp minst 24 timmar.

Glöggsill

1 förpackning inläggningssill

½ dl ättikssprit

2 dl vatten

1 dl socker

2 tsk krossade kryddpepparkorn

1 msk glöggkryddor

½dl finhackad morot

½dl finhackad purjolök

Rivet zest från 1 clementin

Skölj och skär sillfiléerna i bitar, blanda alla ingredienser till sockret lösts upp och låt stå i kylen i minst 24 timmar.

Wasabisill

1 förpackning 5-minuterssill
2 dl crême fraiche
1 msk majonnäs
1 msk wasabipasta
1 msk pressad lime
1 kruka gräslök
1 kruka dill
några nypor socker

Skär sillfiléerna i bitar, blanda alla ingredienser och smaka av. Du kan servera sillen direkt men den blir ännu godare om den får stå kallt över natten.

Tordiruta är dessertvinet på Nobelmiddagen

Igår klockan 19.08 höjdes glasen till den första skålen då Nobelstiftelsens ordförande utbringade en skål för kungen och välkomnade gästerna till en av världens mest prestigefyllda banketter. Nobelfesten bjuder varje år på ögongodis i form av vackra blomsterarrangemang, klänningar och härlig mat, men också fantastiska toppviner som vi själva kan inhandla och dricka som kungligheter. I år har Moncaros Tordiruta Passito fått äran att serveras till desserten på Nobelmiddagen. Vinet är gjort på 100 % verdicchio som fått mogna på ekfat under 12 månader och efter det ytterligare ett år på flaska.

tordiruta

Moncaro är en av de tongivande producenterna i Marche och vinerna har alltid karakteriserats av den unika miljö som finns där. De har vingårdar i tre av de mest prestigefyllda druvodlingsområden i regionen. Cantina di Montecarotto ligger i hjärtat av det klassiska produktionsområdet ”Castelli di Jesi”, Cantina del Conero i Camerano är placerat på sluttningarna av Monte Conero, och Cantina di Acquaviva hittas i södra Marche, i de övre delarna av Piceno.

Kooperativet Moncaro bildades 1971 av vinodlare i Verdicchio. Under senare år har de expanderat verksamheten till andra delar av Marche genom att gå samman med två kooperativ i Rosso Canero och Rosso Piceno. Bergstrakterna i Marche är näst intill perfekta för vinodling, tack vare det varma och torra klimatet. Här hålls urgamla traditioner vid liv i symbios med modern vintillverkning, något som gör Moncaro till en av Italiens topproducenter.

Viner från Moncaro

Pecanpaj till julfikat

Under julen är det vanligt att vi äter nötter naturella och knäcker dem själva. Leken Filipin var den enda anledningen att jag åt nötter som liten. Oftast knäckte jag hasselnötter tills jag hittade den efterlängtade ”tvillingnöten” som jag kunde dela med en vän, för att sedan vinna leken genom att vara först med att ropa Filipin! nästa gång vi möttes.

Idag uppskattar jag alla nötter och i de flesta former, pecannöten är dock mitt förstahandsval när det kommer till bakverk och desserter. Denna paj är något av en storfavorit i min familj under höst- och vintermånaderna. Prova att servera tillsammans med Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc.

pecanpaj_

Pecanpaj

Pajdeg

2dl rismjöl

1dl havregryn

75 g smör

1 msk strösocker

Fyllning

200g hela pecannötter

1dl mörk sirap

2 ägg

0.5 dl muscovadosocker

25g smör

1 nypa salt                                                                                                                                                                                                                                                            

Blanda alla ingredienser till pajdegen och förgrädda i fem minuter eller tills pajskalet fått lite färg. Vispa ägg, salt och socker fluffigt, blanda i det smälta smöret, sirapen, nötterna och häll sedan i formen. Grädda på 200°C långt ner i ugnen i cirka 30 minuter.

Låt pajen svalna något och servera med vaniljglass eller en klick grädde.

Succé på Amore Amarone

Under helgen gick den exklusiva vinfestivalen Amore Amarone av stapeln på restaurang               K-Märkt, där uppemot 1200 personer hade samlats för att njuta av de smakrika vinerna från Valpolicella. Representanter från de tretton familjerna i sammanslutningen Famiglie dell’Amarone d’Arte, som verkar för att behålla kvalitén i Amaroneproduktionen, var på plats för att visa upp just sina viner.

img_0021

Brigaldara var en av de tretton deltagande familjerna och fick mycket uppmärksamhet för sina viner. Många var inte bara imponerade av den fantastiska kvalitén på vinerna utan också det tillhörande priset. Trots fokus på Amarone var ett av de mest uppskattade vinerna Brigaldaras Valpolicella Ripasso, inte så konstigt då det är en Ripasso av rang som står stolt på egna ben bredvid sina syskon.

Brigaldaras viner

Champagnedagen

Den 21 oktober är det den officiella champagnedagen och det är värt att firas! De vanligaste druvorna för framställning av Champagne är de röda Pinot Noir och Pinot Meunier, samt den gröna druvan Chardonnay. Den eleganta Cuvée des Moines Blancs de Blancs Brut är gjord på 100% Chardonnay och har en mjuk och krämig mousse tack vare sina extra fina bubblor.

Årgångschampagner och vissa prestigechampagner kan lagras flera årtionden i en bra vinkällare. Antalet bubblor minskar, men tack vare den höga fruktsyran håller vinet och blir komplext och smakrikt. Prova Cuvée des Moines Vintage från 2006, den har legat på jästfällning i hela åtta år och fått 92 poäng av Wine Spectator.

Alla champagnehus har sin egen variant av standardcuvéer, inte årgångsbetecknade Champagner. Det är en blandning av flera årgångar och olika vingårdslägen och kan därför ha samma karaktär varje år. Vi kan tipsa om Cuvée des Moines Brut, en gourmetchampagne som tagits fram för att man ska kunna njuta av den en hel måltid igenom.

Vinfestivalen Amore Amarone

Kom och besök SvDs Amore Amarone i helgen 14-15 oktober och prova Brigaldaras Amaroneviner. Det är en exklusiv festival som ger dig möjligheten att lära dig mer om Amaroneviner genom att prova, jämföra och ställa frågor. Tretton familjeägda vinhus finns på plats, de bildar tillsammans Famiglie dell’Amarone d’aret och står för många kvalitetsviner i området. Brigaldara som ligger i den lilla byn San Floriano i Maranodalen, är en av de deltagande producenterna. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-område.

SvDs vinexpert Bengt-Göran Kronstam kommer till en extra kostnad att leda seminariet ”Amarone som kvalitetsvin”, där det presenteras äldre dyrgripar direkt från vingårdarnas egna källare.

Biljett med seminarium 490kr. 

Biljett utan seminarium 350kr.

Amaronetips

50 år av kvalitet och innovation!

Klassiska Moncaro väljer Sverige för att lansera sin nya retroserie av ekologiska viner. Först ut är en härligt druvtypisk Sangiovese med doft av körsbär, hallon och färska örter. Vinet  ger dig en tydligt fläkt av det italienska vinarvet och är ekologiskt. Vinmakaren Giuliano d’Ignazi har provat sig fram med druvor från vingårdar i hela Marche för att få fram ett både druvtypiskt och modernt vin förankrat i Moncaros stolta tradition.

Rödvinerna från Moncaro är i regel kraftfulla och druvorna som används är Sangiovese och Montepulciano. Moncaro har tillgång till över 1400 hektar vingårdar och är en av de tongivande producenterna i Marche. Företaget ligger i framkant när det gäller teknik och innovation, respekt för natur och hållbar odling är viktigt för Moncaro.  1980 började de arbeta med att konvertera vingårdarna till ekologisk odling. Även de vingårdar som idag inte är ekologiska odlas med hållbara metoder.

Prova Moncaro Sangiovese Organic till rätter av kött, pasta och pizza.

Salsiccia med Pappardelle

Nu när de flesta är tillbaka på jobbet och hösten närmar sig passar det bra med en smakrik och snabblagad rätt, denna innehåller gryniga korvar som är mättande och blir goda i en pastasås. Ett fruktigt rött vin med viss fyllighet blir gott till, prova Sicilianska Dragunera Syrah.

parpadelle_med_salsicciaIngredienser:

500 g pappardelle, fettuccine eller annan bandpasta
250 g grynig, färsk italiensk korv, t.ex. salsiccia
4 tomater
½ gul lök, finhackad

1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
5 basilikablad, strimlade

4 msk olivolja
salt
svartpeppar
riven parmesanost

Förberedelser och tillagning:

1. Dra skinnet av korven och skär den i små bitar. Dela tomaterna och skär dem i små bitar.
2. Värm upp oljan i en gryta och bryn korven och all lök. Tillsätt tomat och basilika och låt såsen sjuda under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av och häll över i grytan med korvblandningen. Rör om noga.
4. Servera salsicciasåsen och pastan med den nyriven parmesanost.

Recept och styling: Jonas Larsson
Foto: Anders Bergersen

Eleganta Pinot Noir

Idag är det den internationella Pinot Noir-dagen, och det är värt att firas. Pinot Noir ger viner som passar utmärkt såhär under sensommaren med kryddiga, mjuka och bäriga smaker. Druvan prisas ofta för sin elegans, finess och förknippas oftast med franska Bourgogne och Champagne. Missa dock inte att länder som Nya Zeeland och USA också producerar utmärkt Pinot Noir.

IMG_0883

Vill du prova franska viner gjorda på druvan kan vi tipsa om en klassisk bubblande rosé från Camille Braun och en bärig Bourgogne från Domaine de la Vougeraie, båda är  ekologiska och biodynamiskt odlade. Är du istället nyfiken på andra ursprung kan du prova det eleganta vinet från Errázuriz eller Acrobats mångsidiga Pinot Noir från Oregon, en vinregion som är känd för just riktigt bra Pinot Noir.

Elegant Chardonnay från Aconcagua

Fredag 5 augusti släpps 2400 flaskor av Errazuriz Aconcagua Costa Chardonnay i Systembolagets Små partier. Vinet kommer från den kustnära vingården Manzanar, endast 12 km från Stilla havet. De svala vindarna i kombination med en stor mängd sol skapar utmärkta odlingsförhållanden för Chardonnay. Jordmånen är rik på skiffer vilket ger vinerna en fin mineralitet. Till jäsningen används enbart vilda jästsorter och den sker på franska ekfat där vinet sedan får vila på jästfällningen i 11 månader.

AconcaguaCostaChardonnay

Sofia Ander på DinVinguide.se skriver:
”Mineraler, fräschör och balans är en fin sammanfattning av denna chilenska chardonnay från Errazuriz. Elegant och krispigt med fina smaker av nötter och gul frukt. Drick, eller följ utvecklingen de närmaste fem åren.”

Prova gärna till grillad fisk eller lättare rätter av ljust kött.