Baettig Los Parientes Chardonnay, 2020

Fransisco Baettigs hobbyprojekt som kort och gott går under namnet Baettig levererar viner som är unika i och med sin terroirspecifika stil, drivna av fräschör, energi och fruktintensitet.

Baettig Los Parientes Chardonnay är ett vin med en till en början återhållen och mineralisk karaktär. Efter en stund i glaset öppnar vinet upp sig och visar på gröna och gula äpplen, stenfrukt, citrus och en genomgående mineralitet och stor fräschör. Försiktig fatlagring på gamla fat ger struktur och lagringsbarhet. Ett vin med energi och längd, en elegant chardonnay av klassiskt snitt.

Fransisco Baettig är stjärnvinkmakaren som under lång tid varit ansvarig för toppvinerna Seña och  Viñedo Chadwick samt chefsvinmakare på Erràzuriz. Baettig är hans och gode vännen Carlos de Carlos sidoprojekt som de drivit ihop sedan 2010. Idén bakom projektet var att hitta mark och etablera vingårdar på svala platser i Chile, vingårdar som skulle ge chardonnay och pinot noir exemplariska förutsättningar. Efter långt sökande och noggranna geologiska undersökningar hittade duon Traiguén, ett område  söder om Chiles etablerade vingårdsarealer med tidigare helt oexploaterad vingårdsmark. Karg jordmån, svalt klimat och lite men tillräckligt mycket regn för att få fram druvor av exceptionell karaktär kännetecknar området. Baettigs viner har fått en mängd utmärkelser och höga betyg av internationell vinpress såsom Decanter, Robert Parker’s Wine Advocate, Vinous m fl. Baettig Los Parientes Chardonnay 2020 kommer från vingården Viñedo Los Suizos.

239 kr

Finns i Systembolagets butiker • Hitta närmaste butik

Smakbeskrivning

Frisk smak med toner av gröna och gula äpplen, vit stenfrukt, citrus, vaniljkola och stenig mineral. En genomgående hög och fin syra som tillsammans med frukt och mineral ger en lång, sammanhållen finish.

Varunummer på Systembolaget 55277
Alkoholhalt 13%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Vitt vin, torrt & smakrikt
Ursprung Traiguén
Druvfördelning chardonnay 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Pasta med feta såser, svamp och örter, fisk, eleganta rätter av ljust kött, ost, aperitif.
Kolli 6

Vinos Baettig

Vinos Baettig är vinmakare Francisco Baettig och Carlos de Carlos ”drömprojekt”. Vänner sedan mer än 15 år startade de sitt projekt 2010 med en önskan om att producera viner av pinot noir och chardonnay som håller absolut toppkvalitet.

Francisco Baettig är en superstar i vinvärlden med mängder av utmärkelser för sina viner genom åren, sedan länge huvudvinmakare på Viña Erràzuriz som är en av vinvärldens mest prisbelönta vinproducenter. Carlos de Carlos har under många år arbetat som marknadschef för flera av vinvärldens premiumproducenter. De två delar en stor passion för högkvalitativa viner vars ursprung är det som gör dem unika.

Det första de gjorde var att leta efter de bästa platserna för chardonnay och pinot noir att växa på. De började leta i det område söder om Santiago ditt Franciscos familj immigrerade från Schweiz för över hundra år sedan, och som även Carlos känner väl som sin frus hemtrakt. De båda sökte ett läge som möjliggjorde så kallad dry farming, när man inte konstbevattnar vinrankorna. Det kräver mycket regn, men också en väldränerad jordmån. Dessutom sökte de en jordmån som ger pinot noir och chardonnay möjligheten att uttrycka det som de båda vill se i sina viner.

Platsen de hittade ligger på en höjd utanför staden Traiguén. Här råder svalt medelhavsklimat, det regnar mycket och solexponeringen är måttlig. Jordmånen är väldränerad vulkanisk. Det här är växtförhållanden som ger både chardonnay och pinot noir förmåga att resultera i vin som är enastående och unika. Vinrankorna hämtade de båda från Frankrike. Terroiren ger en långsam och jämn mognad i frukten vilket ger viner med måttlig alkoholhalt, elegant syra samt karaktärsgivande fruktkoncentration och intensitet. Baettigs vinmakning görs enligt minimal intervention och endast naturligt förekommande jäst används för att uppnå maximalt uttryck av terroiren i vinerna. Man extraherar försiktigt och använder ek mycket varsamt.

Trots endast fyra producerade årgångar har Baettig redan rönt stor uppmärksamhet runt om i vinvärlden. Årgång 2019 av både chardonnay och pinot noir har bland annat utsetts till Wines of the Year i Chile. Vinerna från Vinos Baettig distribueras runt om i världen endast av återförsäljare med en premiumprofil.

Se fler produkter från Vinos Baettig