Baettig Vino de Viñedos Los Parientes Chardonnay, 2019

Nyhet · Lansering i Tillfälliga sortimentet! Vino de Viñedo från Baettig är viner som är drivna av fräschör, energi och fruktintensitet. Detta är duons viner som är tänkta att drickas relativt unga eftersom vinerna är gjorda för att uppvisa den oförställda frukten direkt från sin växtplats. Frukten till Baettig Vino de Viñedos Los Parientes Chardonnay 2019 kommer från olika loter inom vingården Viñedo Los Suizos. Los Parientes som betyder släktingar refererar till de olika delarna inom vingården som ger frukt med delvis olika karaktär men som ändå är släkt smak- och stilmässigt. 2019 är den första årgången av vinet. Vinet är till en början återhållet med en ytterst mineralisk karaktär. Efter en stund i glaset öppnar vinet upp sig och visar på citrus, vita blommor och bara en aning vanilj från den försiktiga fatlagringen, endast gamla fat har använts. Energin och längden från både frukt och mineralitet i vinet är enastående. Detta är en elegant chardonnay av klassiskt snitt.

279 kr

Finns i Systembolagets butiker • Hitta närmaste butik

Smakbeskrivning

Citrus, mineral, vita blommor och en hint av vanilj. Vinet har fräschör, energi och längd.

Varunummer på Systembolaget 95597
Alkoholhalt 13,5%
Storlek 750 ml
Förslutning Skruvkork
Produktkategori Vitt vin, torrt & smakrikt
Ursprung Traiguén
Druvfördelning chardonnay 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Fisk, eleganta rätter av ljust kött, ost, aperitif.
Kolli 12

Vinos Baettig

Vinos Baettig är vinmakare Francisco Baettig och Carlos de Carlos ”drömprojekt”. Vänner sedan mer än 15 år startade de sitt projekt 2010 med en önskan om att producera viner av pinot noir och chardonnay som håller absolut toppkvalitet.

Francisco Baettig är en superstar i vinvärlden med mängder av utmärkelser för sina viner genom åren, sedan länge huvudvinmakare på Viña Erràzuriz som är en av vinvärldens mest prisbelönta vinproducenter. Carlos de Carlos har under många år arbetat som marknadschef för flera av vinvärldens premiumproducenter. De två delar en stor passion för högkvalitativa viner vars ursprung är det som gör dem unika.

Det första de gjorde var att leta efter de bästa platserna för chardonnay och pinot noir att växa på. De började leta i det område söder om Santiago ditt Franciscos familj immigrerade från Schweiz för över hundra år sedan, och som även Carlos känner väl som sin frus hemtrakt. De båda sökte ett läge som möjliggjorde så kallad dry farming, när man inte konstbevattnar vinrankorna. Det kräver mycket regn, men också en väldränerad jordmån. Dessutom sökte de en jordmån som ger pinot noir och chardonnay möjligheten att uttrycka det som de båda vill se i sina viner.

Platsen de hittade ligger på en höjd utanför staden Traiguén. Här råder svalt medelhavsklimat, det regnar mycket och solexponeringen är måttlig. Jordmånen är väldränerad vulkanisk. Det här är växtförhållanden som ger både chardonnay och pinot noir förmåga att resultera i vin som är enastående och unika. Vinrankorna hämtade de båda från Frankrike. Terroiren ger en långsam och jämn mognad i frukten vilket ger viner med måttlig alkoholhalt, elegant syra samt karaktärsgivande fruktkoncentration och intensitet. Baettigs vinmakning görs enligt minimal intervention och endast naturligt förekommande jäst används för att uppnå maximalt uttryck av terroiren i vinerna. Man extraherar försiktigt och använder ek mycket varsamt.

Trots endast fyra producerade årgångar har Baettig redan rönt stor uppmärksamhet runt om i vinvärlden. Årgång 2019 av både chardonnay och pinot noir har bland annat utsetts till Wines of the Year i Chile. Vinerna från Vinos Baettig distribueras runt om i världen endast av återförsäljare med en premiumprofil.

Se fler produkter från Vinos Baettig