Brigaldara Amarone della Valpolicella Cavolo, 2013

SLUTSÅLD! Levereras under december 2020 i elegant presentförpackning. Begränsad upplaga.

”För egen del håller jag Brigaldara bland de allra främsta producenterna på amaronesidan. Skälet är att man inte påskyndar torkningen av druvorna, utan låter den ske naturligt så att vinet behåller sin fulla elegans och bitterljuva profil.”

”När jag väl får smaka njuter jag av en mycket välproportionerlig amaronepalett. Visst är det eldigt och hetsigt, men definitivt inte överdrivet eller obalanserat. Här finns värme och hetta i exakt fokus för att runda av skal- och kärntonerna som sakta klingar ut i en lång, lång och mycket stiltypisk eftersmak.”

”Fynd! 2013 Brigaldara Amarone della Valpolicella ”Cavolo”, 259 kr (tidigare 319 kr)”

Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen november 2020

Druvorna kommer från vingården Cavolo, nordväst om Verona. Läget är skyddat och därför något varmare än omgivande områden. Jordmånen är rik på sten och näringsfattig och därför perfekt lämpad för vinodling där man söker en hög grad av koncentration och komplexitet i frukten, snarare än stora volymer. Tack vare den näringsfattiga jordmånen tvingas vinrankans rötter söka sig djupt ner i jorden. Där omges rötterna av mineralrika jordlager vilket anses vara en faktor som bidrar till att ge det här vinet dess struktur och komplexa smakbild. Druvorna väljs och plockas för hand i vingården. Därefter får de torka naturligt utan påskyndande metoder. Det ger en rik och komplex smak där både fräschören från den färska frukten i form av syrliga och mogna körsbär såväl som de torkade tonerna av söta russin, fikon och dadlar finns med.

259 kr

Smakbeskrivning

Lätt tegelröd färg. Intensiv syltig doft med fat, choklad och kaffe. Kraftfullt och fylligt. Smak av syrliga körsbär, mogna körsbär, fikon, russin och dadlar (efter appassimento-processen). Vanilj och kryddor bidrar till smakbilden. Lång komplex eftersmak av torkad frukt, kryddor och rostat kaffe. Kan med fördel dekanteras men klarar också ytterligare 10 års lagring.

Varunummer på Systembolaget 73574
Alkoholhalt 15%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Rött vin, fylligt
Ursprung Veneto, Valpolicella, Italien
Druvfördelning corvinone 50%, corvina 20%, rondinella 20%, övriga 10%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Kraftfulla kötträtter, BBQ och salta ostar
Sockerhalt 0,6 g/100ml
Kolli 6

Veneto, Valpolicella, Italien

Det vackra Veneto i nordöstra Italien är känt för sina smakrika Amarone-, Ripasso- och Appassimentoviner. Viner som svenska folket har tagit till sina hjärtan. Det är beläget mellan Alperna och Adriatiska havet och står för den överlägset största produktionen av Italiens vinregioner. De mest kända områdena är Valpolicella, Bardolino och Soave, alla belägna på sluttningarna runt södra Gardasjön. De vanligaste blå druvsorterna är corvina, rondinella och molinara, men även merlot, refosco och raboso är kända.

Se fler produkter från Veneto

Brigaldara

För Brigaldara, vår producent av kvalitetsviner i Valpolicella, är idén om viner med hantverksmässig kvalitet och hållbar produktion i alla led det som driver arbetet framåt. 2020 har de för andra gången godkänts enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.

Brigaldara hör hemma i den lilla byn San Floriano i Maranodalen. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte”. De arbetar för att återskapa den höga kvalitet som amaroneviner varit förknippad med historiskt, men som på många håll idag har urvattnats.
Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meters höjd. Brigaldaras viner har fått ett antal fina utmärkelser genom åren, till exempel har 16 årgångar av Amarone-vinerna under 2000-talet fått 90 poäng eller mer av vinmagasinet Wine Spectator.

Se fler produkter från Brigaldara