Brigaldara Valpolicella Superiore Case Vecie, 2020

Nyhet · Valpolicella-vinerna är Venetiens svar på röd bourgogne. Här får du ett friskt och aptitretande, balanserat fruktigt vin av mycket god kvalitet i förhållande till sitt pris. Brigaldara är mästare på att leverera fruktiga och välbalanserade viner med koncentration och elegans.

Druvorna kommer från vingården Case Vecie, vars läge och exponering gör att druvorna kan genomgå en långsam och konstant mognad. Tack vare detta kan vinet leverera både struktur och komplexitet samtidigt som en mjuk fyllighet gör det mycket tillgängligt.

199 kr

Smakbeskrivning

Fyllig med toner av körsbär, hallon, vanilj, svartpeppar och torkade örter. Bra syra och mjuka tanniner.

Varunummer på Systembolaget 52452
Alkoholhalt 14%
Storlek 750 ml
Förslutning Skruvkork
Produktkategori Rött vin, fylligt
Ursprung Veneto, Valpolicella, Italien
Druvfördelning Corvina 39%, Corvinone 30%, Rondinella 31%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Fågel, kalv, grillad fisk och blandade ostar
Sockerhalt 0,2 g/100ml
Kolli 12

Veneto, Valpolicella, Italien

Det vackra Veneto i nordöstra Italien är känt för sina smakrika Amarone-, Ripasso- och Appassimentoviner. Viner som svenska folket har tagit till sina hjärtan. Det är beläget mellan Alperna och Adriatiska havet och står för den överlägset största produktionen av Italiens vinregioner. De mest kända områdena är Valpolicella, Bardolino och Soave, alla belägna på sluttningarna runt södra Gardasjön. De vanligaste blå druvsorterna är corvina, rondinella och molinara, men även merlot, refosco och raboso är kända.

Se fler produkter från Veneto

Brigaldara

För Brigaldara, vår producent av kvalitetsviner i Valpolicella, är idén om viner med hantverksmässig kvalitet och hållbar produktion i alla led det som driver arbetet framåt. 2020 har de för andra gången godkänts enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.

Brigaldara hör hemma i den lilla byn San Floriano i Maranodalen. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte”. De arbetar för att återskapa den höga kvalitet som amaroneviner varit förknippad med historiskt, men som på många håll idag har urvattnats.
Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meters höjd. Brigaldaras viner har fått ett antal fina utmärkelser genom åren, till exempel har 16 årgångar av Amarone-vinerna under 2000-talet fått 90 poäng eller mer av vinmagasinet Wine Spectator.

Se fler produkter från Brigaldara