Crossbarn Cabernet Sauvignon, 2017

Crossbarn är vinmakaren Paul Hobbs vinetikett under vilken han gör viner som är lite mer tillgängliga, både avseende tillgång och pris, än de viner han gör under sitt eget namn, Paul Hobbs Winery. Crossbarn tillhör ändå utbudet av högst exklusiva viner som görs i mycket begränsad upplaga. Winemarket är därför väldigt glada över att få representera Crossbarn och Paul Hobbs i Sverige.

Namnet Crossbarn kommer från den gamla ladan, en ”cross barn” som stod på familjen Hobbs gård i New York State. Det var här Paul Hobbs växte upp och som liten pojke lärde sig betydelsen av terroir. Hans föräldrar försörjde sig och sina elva barn genom att odla och sälja frukt. Hans pappa tog honom med runt i de olika fruktträdgårdarna och lät honom smaka äpplen som vuxit på olika ställen. Det grundlade Pauls förståelse om växtplatsens påverkan och hans övertygelse om att den största gåva man som odlare har är just växtplatsen. Det är den som skall spela huvudrollen i vinet. Terroiren är vägledande i hans arbete, hans viner är aldrig tyngda av ekfatslagring eller andra vinmakningsmetoder som skulle riskera att dölja ursprunget. De viner som Paul Hobbs gör är unika produkter av hans skicklighet och erfarenhet samt druvornas ursprung.

Crossbarn Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från vingårdar i Coombsville och Calistoga i Napa Valley. Jordmånen består av gamla flodbäddar med vulkaniska inslag. Frukten genomgår 24-30 dagars maceration. Endast naturligt förekommande jäst används. Vinet lagras i 19 månader på franska ekfat varav 19% nya. Minimalt med svavel används i processen. Vinet buteljeras utan klarning.

Vinet har doft av viol, björnbär, blåbär, skiffer, stenig mineral och undervegetation. I smaken ryms björnbär, hallon, eukalyptus, lakrits, citrus, örtkryddor och mineral. Munkänslan är mjuk trots att en stram, lätt sandig tannin är genomgående i vinet.

579 kr

Smakbeskrivning

Mogna hallon, björnbär, eukalyptus, mogen citrus och mineral. Tanninerna är finkornigt sandiga, elegant fruktkoncentration och mineral finns i det långa avslutet.

Varunummer på Systembolaget 50400
Alkoholhalt 15
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Rött vin, medelfylligt
Ursprung Napa Valley, Kalifornien, USA
Druvfördelning cabernet sauvignon 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Kött, vilt, ost
Sockerhalt 1 g/100ml
Kolli 12

Napa Valley, Kalifornien, USA

Napa Valley är juvelen i det Kaliforniska vinarvet. Det var här allt började och här finns många av de mest exklusiva vinerna i regionen. Här är det främst storslagna rödviner på Cabernet Sauvignon som gäller. Napa är relativt varmt men nattliga svala vindar håller druvorna i skicka under mognadsperioden. Det bästa vinerna härifrån mäter sig med de allra främsta i resten av vinvärlden. Vinindustrin har bidragit med mycket turism och en effekt av detta är en hel rad restauranger i toppklass.

Se fler produkter från Napa Valley

Crossbarn

Crossbarn är vinetiketten som banbrytaren Paul Hobbs startade 2000 i en önskan att hylla och föra vidare arvet av sin familjs odlartradition. Paul Hobbs växte upp på sina föräldrars gård där hållbar odling med hänsyn till jorden var en självklarhet. Tidigt fick Paul lära sig känna skillnaden i hur samma typ av äpple odlat på olika ställen på gården kunde smaka. Det blev hans första insikt i vikten av terroir. Denna insikt har han burit med sig och den har väglett hans olika vinprojekt runt om i världen.

Idag är Paul Hobbs ett världsnamn med sitt Paul Hobbs Winery såväl som Viña Cobos i Argentina, Crocus i Cahors, Frankrike, Yacoubian-Hobbs i Armenien och Alvaredos-Hobbs i Galicien, Spanien.

Se fler produkter från Crossbarn