Dégustation Secrète, 1996, 1998, 2002, 2006, 2007, 2008

Hemlig provning, det är vad namnet på den här lådan betyder, och det är också just en ”hemlig provning” som lådan ger möjlighet till. För att inte tala om att upptäcka, jämföra och njuta av årgångschampagner från några av de bästa årgångarna. Lådan innehåller sex stycken flaskor, alla flaskor ser dock likadana ut. Vilken flaska som innehåller vilket vin får du reda på först när du med hjälp av en kod som sitter innanför flaskhalsens folie identifierar vinet på Duval-Leroys hemsida. Perfekt läge för en riktigt spännande blindprovning med andra ord. Och vilken blindprovning! Vi lovar dig att flaskorna alla erbjuder upplevelsen av de olika årgångarnas storheter. Flaskorna i lådan är inga mindre än         Duval-Leroy Blanc de Blancs Brut 1996,     Duval-Leroy Brut 1998,      Duval-Leroy Brut 2002,      Duval-Leroy Clos des Bouveries Brut 2006,        Duval-Leroy Cumières Brut 2007,           Duval-Leroy Cuvée Meilleurs Ouvriers de France Brut 2008

3000 kr

Tillfälligt slut

Varunummer på Systembolaget 54561
Alkoholhalt 12,5%
Storlek 750 ml
Förslutning Champagnekork
Produktkategori Champagne
Ursprung Champagne, Frankrike
Druvfördelning Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Kolli 6

Champagne, Frankrike

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.

Se fler produkter från Champagne

Duval-Leroy

Duval-Leroy är champagnehuset i Côtes de Blancs som sedan 1859 varit i familjens ägo – ett av få som fortfarande är helt familjeägda. Idag leds det i sjätte generationen av Carol Duval-Leroy och hennes tre söner Julien, Charles och Louis. Huset, som har sitt säte i Vertus i hjärtat av Côtes de Blancs, är föregångare på många plan. Som en institution i Champagne värnar de både om traditionen och hög standard, såväl som om att förnya. Duval-Leroy är pionjärer inom ekologisk och hållbar odling och vintillverkning, de var till exempel först med att producera en certifierad ekologisk champagne. Idag är Duval-Leroy ett av få större hus som erbjuder ett flertal ekologiska champagner.

Ett unikt champagnehus också såtillvida att de själva äger 200 hektar vingårdsmark i Côtes de Blancs, till största delen i Premier och Grand Cru-byar. De fokuserar på chardonnay men odlar även en viss del pinot noir och pinot meunier. 1991 tog Carol Duval-Leroy över driften efter sin mans bortgång. En av de skickliga ”champagne-änkor” som format Champagne under flera hundra år, under hennes ledning har huset utvecklat sin stil och stärkt sin ställning med än mer övertygande integritet och kvalitet.

Se fler produkter från Duval-Leroy