Duval-Leroy Blanc de Blancs Prestige Grand Cru Brut

En champagne som visar husets stil och förmåga att göra verkligt karaktärsfulla viner. 100% chardonnay från Grand Cru-byarna Le Mesnil sur Oger, Oger, Avize, Cramant, Chouilly och Oiry i Côtes de Blancs. Doften erbjuder komplexa toner av vita blommor, mandarin, citrus, rostad mandel, nougat och mineral. Gommens eleganta mousse integreras med en stor fräschör och toner av gula äpplen, citrus, aprikos, kex, rostad mandel och nougat.

Vinet har genomgått malolaktisk fermentation, 4% av vinet har lagrats på ekfat. Duval-Leroy Blanc de Blancs Prestige Grand Cru Brut lagras på sin jästfällning i 12 år. Dosage: 3 g /l.

 

689 kr

Smakbeskrivning

Komplexa toner av vita blommor, mandarin, citrus, rostad mandel, nougat, kex och mineral. Elegant mousse, stor fräschör och en fyllig längd.

Varunummer på Systembolaget 52375
Alkoholhalt 12,5%
Storlek 750 ml
Förslutning Champagnekork
Produktkategori Champagne
Ursprung Champagne, Frankrike
Druvfördelning chardonnay 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Ugnsgratinerade havskräftor, fågel, eleganta rätter av ljust kött, krämiga ostar.
Sockerhalt 0,3 g/100ml
Kolli 6

Champagne, Frankrike

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.

Se fler produkter från Champagne

Duval-Leroy

Duval-Leroy är champagnehuset i Côtes de Blancs som sedan 1859 varit i familjens ägo – ett av få som fortfarande är helt familjeägda. Idag leds det i sjätte generationen av Carol Duval-Leroy och hennes tre söner Julien, Charles och Louis. Huset, som har sitt säte i Vertus i hjärtat av Côtes de Blancs, är föregångare på många plan. Som en institution i Champagne värnar de både om traditionen och hög standard, såväl som om att förnya. Duval-Leroy är pionjärer inom ekologisk och hållbar odling och vintillverkning, de var till exempel först med att producera en certifierad ekologisk champagne. Idag är Duval-Leroy ett av få större hus som erbjuder ett flertal ekologiska champagner.

Ett unikt champagnehus också såtillvida att de själva äger 200 hektar vingårdsmark i Côtes de Blancs, till största delen i Premier och Grand Cru-byar. De fokuserar på chardonnay men odlar även en viss del pinot noir och pinot meunier. 1991 tog Carol Duval-Leroy över driften efter sin mans bortgång. En av de skickliga ”champagne-änkor” som format Champagne under flera hundra år, under hennes ledning har huset utvecklat sin stil och stärkt sin ställning med än mer övertygande integritet och kvalitet.

Se fler produkter från Duval-Leroy