Errazuriz Don Maximiano Founder’s Reserve, 2017

Ännu en gång lanserar Systembolaget en ny årgång av Viña Errázuriz flaggskeppsvin Don Maximiano Founder’s Reserve och den här gången är det årgång 2017 som landar på hyllorna. Det här är en lansering i Tillfälliga exklusiva sortimentet och endast 120 flaskor finns tillgängligt. Vinet är en hyllning till Errázuriz grundare Don Maximiano vilket förpliktigar. 2017 är dessutom en jubileumsårgång för att fira Viña Errázuriz 150-årsjubileum, en av Sydamerikas främsta vinproducenter. Vinet görs på druvor från vingårdarna Max I, Max II och Max V som tillhör Errazuriz toppvingårdar i Aconcaguadalen. Don Maximiano Founder’s Reserve kan lagras i upp till 20 år. Årgång 2017 har bland annat fått 96 poäng av James Suckling, 96 poäng av Tim Atkin och 96 poäng av Descorchados.

629 kr

Finns i Systembolagets butiker • Hitta närmaste butik

Smakbeskrivning

Doften är fyllig och rymmer plommon, svartvinbär, röda bär, stenig mineral, muskot och choklad. Fyllig, balanserad och djup smak av torkade körsbär, svartvinbär, fikon, blyerts, ceder, örter, vanilj och rostat kaffe. Integrerade tanniner och lång eftersmak.

Miljöarbete

Errázuriz blev bland de första vinerierna i Chile att få hållbarhetscertifiering från Vinos de Chile, en certifiering som ser till hela verksamhetens hållbarhet. Man arbetar bland annat aktivt med att hushålla med vatten genom droppbevattning och vatten från egen reservoar samt med att motverka erosion. Ikonvineriet använder sig enbart av gravitation för att förflytta druvor och viner under produktionen.

Varunummer på Systembolaget 95725
Alkoholhalt 14%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Rött vin, fylligt
Ursprung Aconcagua, Chile
Druvfördelning cabernet sauvignon 67%, malbec 12%, carmenere 8%, cabernet franc 6%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Smakrika kötträtter, gärna nöt, vilt eller lamm, lagrade ostar
Sockerhalt 0,02 g/100ml
Kolli 12

Aconcagua, Chile

Området Aconcagua är även känt för berget med samma namn vars topp når 6962 möh. Intilliggande dalar med sin närhet till havet ger ett mycket svalt klimat där morgondimma och en jämn svag bris på eftermiddagarna håller nere temperaturerna under varmare perioder. Fossilrik och sedimentär berggrund med ett tunt lager lerjord dominerar.

Se fler produkter från Aconcagua

Viña Errázuriz

Errázuriz grundades redan 1870 då Don Maximiano Errázuriz insåg vilken idealisk plats Aconcaguadalen var för vinodling med sina svala och regniga vintrar, heta och torra somrar samt fuktiga vindar från Stilla havet. Med de finaste kloner från Frankrike, hårt arbete och tålamod anlade Don Maximiano en vingård i världsklass. Eduardo Chadwick, släkting till Don Maximiano och femte generationen Errazuriz, har moderniserat egendomen och producerar idag viner av högsta kvalitet med fokus på elegans och komplexitet.

Se fler produkter från Viña Errázuriz