La Vigne de Beaussoppet Pouilly-Fumé, Domaine Laporte, 2017

Domaine Laporte har anor som sträcker sig tillbaka till 1850-talet och hela tiden har domänens tre olika typer av terroirer kännetecknat vinerna som produceras. 1990 började man konvertera vingårdarna till ekologiskt jordbruk vilket gett vinerna ett ännu renare uttryck. Den 1,25 hektar stora vingården ”La Vigne de Beaussoppet” har flintarik jordmån och gamla vinrankor som ger ett mycket lågt skördeuttag. Den näringsfattiga jorden bidrar till att de resulterande vinerna är mycket koncentrerade. 70% av vinet jäses i ståltank och 30% på ekfat. Vinet har inte genomgått malolaktisk fermentation. Vinet har vilat på sin jästfällning i 9 månader. Detta ger både en hög och fin druv- och ursprungstypisk syra och en fyllig struktur. Resultatet är komplexa, eleganta viner av högsta klass med tydligt ursprung. En begränsad mängd flaskor lanseras.

279 kr

Finns i Systembolagets butiker • Hitta närmaste butik

Smakbeskrivning

Aromatisk doft av krita, nyklippt gräs, vit persika, nässlor, citron och vanilj. En fin rökig mineralitet är förnimbar. Smaken är mycket frisk med toner av citrus, krusbär, passionsfrukt och stenig mineral. Finishen är lång och komplex.

Miljöarbete

Samtliga av Laportes vingårdar i Sancerre är ekologiskt certifierade sedan 2013 och de har ett ekologiskt tillvägagångssätt i sin vinmakning. De producerar viner med traditionella metoder och med stor respekt för naturen.

Varunummer på Systembolaget 90527
Alkoholhalt 13,5
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Vitt vin, torrt & smakrikt
Ursprung Pouilly-Fumé, Loire, Frankrike
Druvfördelning Sauvignon Blanc 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Fisk och skaldjur, gärna hummer, fågel, eller till rätter av ljust kött. Ostar med hög syra.
Sockerhalt 0,1 g/100ml
Kolli 6

Pouilly-Fumé, Loire, Frankrike

Se fler produkter från Pouilly-Fumé

Domaine Laporte

Domaine Laporte är en klassisk producent i Sancerre, med en historia som letar sig tillbaka till 1850. Den tidigare ägaren René Laporte var under hela 15 år ordförande i apellationen Sancerre, och René var mycket respekterad för sitt hängivna engagemang. Idag är Domaine Laporte en av de mest intressanta spelarna i Sancerre, och från och med årgången 2013 är alla deras viner förutom ett från Sancerre ekologiskt certifierade. Det ekologiska förhållningssättet kräver mer noggrann skötsel av vingården och större uppmärksamhet av vinbonden under växtsäsongen. Tack vare detta gör Domaine Laporte viner som omisskänligt uttrycker sitt ursprung och sin druva reflekterade av respektive årgång. Domaine Laports signum och stolthet är vingården Le Rochoy. Med hela 15 ha sammanhållen vingård i bästa läge och på en unik jordmån av flinta skapas ett vin som nått långväga rykte. Domaine Laporte äger även en vingård i Marlborough på Nya Zeeland där de självfallet odlar (precis som i Sancerre) Pinot Noir och Sauvignon Blanc.

Se fler produkter från Domaine Laporte