Metz Road Chardonnay, 2019

Detta är en single vineyard-chardonnay där den unika karaktären hos vingårdens frukt kommer i första rummet. Generösa toner av mogen citrus, ananas och vit stenfrukt understöds av elegant ekfatskaraktär i form av vanilj och rostat bröd ger vinet struktur, matvänlighet och lagringsbarhet. Fyllig textur, friskhet och fin längd ger vinet dess läckra helhet.

Metz Road viner handlar om småskaligt, hållbart jordbruk och single vineyard-buteljeringar från de bästa vingårdslägena. Vinmakare Casey DiCesare väljer frukt från den del av Riverview Vineyard som har presterat bäst i årgången. Målet är att varje buteljering skall vara ett unikt uttryck för både läge, årgång och druva. Druvorna kommer från Riverview Vineyard på östra sidan av Salinas Valley. Druvorna väljs i varje årgång från de delar av vingården som har gett den bästa frukten. Klimatet är svalt, vingården kyls av morgondimmorna från Monterey Bay och av kalla vindar under eftermiddagen. Vingårdens unika exponering öster om Santa Lucia Mountains ger för området extra soltimmar vilket bidrar till fruktens mognad. Jordmånen består mestadels av granit. Druvorna handplockas, och pressas i hela kluster. En långsam och temperaturkontrollerad jäsning i ståltank samt så lite intervention som möjligt bevarar aromatiken och fräschören hos frukten. Efter avslutad jäsning lagras vinet på franska ekfat varav 47% nya.

229 kr

Smakbeskrivning

Mogen citrus, vita persikor, aprikos, rostad mandel och mineral.

Varunummer på Systembolaget 76073
Alkoholhalt 14,5%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Vitt vin, torrt & smakrikt
Ursprung Monterey, Kalifornien, USA
Druvfördelning chardonnay 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Stekt, grillad eller bakad fisk, stekt eller ugnsbakad fågel, smakrik pasta, svamprisotto, hårda lagrade ostar.
Sockerhalt 0,1 g/100ml
Kolli 6

Monterey, Kalifornien, USA

Se fler produkter från Monterey

Scheid Family Wines

Redan 1972 såg Al Scheid den outnyttjade potentialen i Monterey County i en tid då vinregionen bara var i sin linda. Det som började som en ren druvodling där 100% av produktionen såldes till andra vingårdar har Al nu utvecklat till en respekterad vinproducent med flera välkända varumärken. Idag är Als två barn Scott och Heidi också med och drivande i produktionen tillsammans med ett team av vinmakare, men Al är fortfarande med och fattar de tongivande besluten. Scheid Family Wines portfölj innehåller fem unika varumärken, alla med en distinkt stil: Scheid Vineyards, District 7, Metz Road, VDR och Stokes’ Ghost.

Med 12 vingårdar bestående av drygt 1600 hektar längs en 110 km lång sträcka av Salinasdalen har Scheid ett brett urval av olika mikroklimat och jordmånar. Detta ger vinmakare Dave Nagengast fina förutsättningar att skapa viner av bästa kvalitet.

Pinot noir och chardonnay är druvor som trivs utmärkt i Montereys kustnära svala klimat med många soltimmar. Scheid Family Wines driver spännande projekt med buteljeringar i små volymer av i sanning unika viner gjorda på olika pinot noir-kloner. Alla dessa viner har sin egen karaktär präglad av sin unika plats i vingården. De här vinerna visar på ett fantastiskt sätt hur pinot noir-druvan anpassar sig och tar sig olika uttryck utifrån sin terroir.

Tack vare att familjen har vingårdar som sträcker sig långt ner i Salinas-dalen har de också förutsättningarna att framgångsrikt odla många andra druvsorter. Sauvignon Blanc, cabernet sauvignon, merlot och petite sirah är de som lyser starkast här.

Scheid Family Wines brinner för att skapa bästa möjliga vin och samtidigt vara goda förvaltare av jorden och stötta det lokala samhället. Det toppmoderna vineriet är skapat med hållbarhet i fokus. 100% av druvresterna komposteras och sprids ut i vingårdarna igen. 100% av vattnet från vinproduktionen renas och används i vingårdarna. De har även byggt ett vindkraftverk vars elproduktion räcker till att driva vingården och förse ytterligare 125 hus med el.

Se fler produkter från Scheid Family Wines