Moncaro Dragunera, 2019

Nya Moncaro Dragunera i PET är ett bärigt, charmigt och smakrikt rött vin från Sicilien. Ett perfekt sommarvin, både att servera till middagen vid det dukade bordet, och att ha med till picknicken, sommarstugan, båten, fjällvandringen… Moncaro Dragunera som är gjort på den sicilianska druvan nero d’avola passar med sin bärigt fruktiga fräschör till både kött, fågel och grönsaksbaserade rätter men också tack vare sina mjuka tanniner till smakrik grillad fisk, eller varför inte till en korv grillad över öppen eld som njutes efter skogsvandringen. Servera gärna vinet lätt kylt! PET-flaskan är ett överlägset alternativ till glasflaskan ur många synpunkter, den miljömässiga fördelen är bara en. En PET-flaska är betydligt lättare att bära med sig och dessutom mindre stötkänslig. Namnet Dragunera är mytologiskt och kommer från sicilianskan. Dåtidens vinbönder gav stormen och regnovädret som kan drabba Sicilien namnet Dragunera. ”Dragunera” var, och är än idag, ett ständigt hot mot odlarna och deras vingårdar. För att blidka Dragunera utförde vinbönderna en rit där de symboliskt ”klippte” ner henne med sina vinbeskärningsknivar.

99 kr

Finns i Systembolagets butiker • Hitta närmaste butik

Smakbeskrivning

Bärig, frisk smak av hallon, körsbär, blåbär, svartpeppar och mineral. Fyllig munkänsla med fin fräschör och mjuka tanniner.

Varunummer på Systembolaget 2191
Alkoholhalt 14%
Storlek 750 ml
Förslutning Skruvkork
Produktkategori Rött vin, medelfylligt
Ursprung Terre Siciliane, Sicilien, Italien
Druvfördelning nero d'Avola 100%
Ekologiskt Ja
Vegan Nej
Passar till Grillat kött eller korv, fågel, vegetariskt, eller som sällskapsvin.
Sockerhalt 0,6 g/100ml
Kolli 12

Terre Siciliane, Sicilien, Italien

”Terre Siciliane” är en geografisk ursprungsbeteckning som omfattar vinodlingar över större delen av Sicilien. Här tillverkas röda och vita viner i en mängd olika stilar, så även rosé och mousserande vin. Mycket fokus ligger på de inhemska druvsorterna cataratto, grillo och inzolia för vita viner samt nero d’avola och nerello mascalese för röda viner. Men även de internationella sorterna som cabernet sauvignon och chardonnay har fått starkt fotfäste här.

Se fler produkter från Terre Siciliane

Moncaro

Moncaro är ett kooperativ med närmare 900 medlemmar som grundades på 1960-talet i regionen Marche i mellersta Italien. Första vineriet inom kooperativet byggdes i den medeltida byn Montecarotto och det härifrån namnet Moncaro kommer. Verdicchio di Castelli di Jesi är områdets främsta för vita viner och de två mest kända rödvinsområdena heter Conero och Pisceno. Moncaro har vingårdar och produktionsanläggningar i alla tre områdena och med tillgång till över 1400 ha vingårdar är Moncaro en av de tongivande producenterna i Marche. Företaget ligger i framkant när det gäller både teknik och innovation. Respekt för natur och hållbar odling är centralt hos Moncaro och sedan 1980 har de arbetat med att konvertera vingårdar till ekologisk odling. Även de vingårdar som idag inte är ekologiska odlas med hållbara metoder. Förutom verksamheten i Marche så arbetar Moncaro även med viner från Sicilien och Abruzzerna.

Se fler produkter från Moncaro