Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic, 2022

Ekologisk klassiker i frisk och fruktig stil till ett riktigt bra pris. Druvan Verdicchio – som uttalas ungefär vär-dick-hio, ger det här vinet solmogna och friska smaker av vit stenfrukt, grönt äpple, citrus, mandel och mineral. Det matchar utmärk rätter med stekt eller ugnsbakad fisk, kyckling eller kalv men det passar också finfint till en krämig risotto. Ett bra vin att ha hemma eftersom det är ett pålitligt och uppskattat sällskap både till vardag och fest. Vinets hela namn är Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic men eftersom det är lite tungvrickande och långt går det bra att bara säga Moncaro Verdicchio.

99 kr

Finns i Systembolagets butiker • Hitta närmaste butik

Smakbeskrivning

Fruktig doft av citrus, honungsmelon, vit persika och mandel. Frisk och fruktig smak av citrus och citrusskal, melon, äpple och mandel.

Miljöarbete

Det italienska vinkooperativet Moncaro arbetar aktivt och medvetet med både den globala och lokala påverkan som vinframställning har. De har program för att öka miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet för sina odlare. I januari 2021 uppnådde Moncaro också hållbarhetscerifieringen Equalitas. Det är ett mycket långtgående program som ser till helheten i vinframställning. Certifieringen garanterar hållbart arbete i vingården, schyssta arbetsvillkor och att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt.

Varunummer på Systembolaget 2433
Alkoholhalt 12,5%
Storlek 750 ml
Förslutning Skruvkork
Produktkategori Vitt vin, lätt & friskt
Ursprung Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche, Italien
Druvfördelning Verdicchio 100%
Ekologiskt Ja
Vegan Ja
Passar till Skaldjur, fisk, kyckling, pasta, sallader eller som sällskapsvin.
Sockerhalt 0,5 g/100ml
Kolli 12

Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche, Italien

I norra Marche runt staden Jesi hittar man vitvinsappellationen Verdicchio dei Castelli di Jesi. Här odlas främst den mångsidiga druvan Verdicchio och många anser att de finaste vinerna i Marche kommer härifrån. Här produceras främst torra, friska, fruktiga viner men även halvsöta passitoviner och mousserande viner.

Se fler produkter från Verdicchio dei Castelli di Jesi

Moncaro

Moncaro är ett kooperativ med närmare 900 medlemmar som grundades på 1960-talet i regionen Marche i mellersta Italien. Första vineriet inom kooperativet byggdes i den medeltida byn Montecarotto och det härifrån namnet Moncaro kommer. Verdicchio di Castelli di Jesi är områdets främsta för vita viner och de två mest kända rödvinsområdena heter Conero och Pisceno. Moncaro har vingårdar och produktionsanläggningar i alla tre områdena och med tillgång till över 1400 ha vingårdar är Moncaro en av de tongivande producenterna i Marche. Företaget ligger i framkant när det gäller både teknik och innovation. Respekt för natur och hållbar odling är centralt hos Moncaro och sedan 1980 har de arbetat med att konvertera vingårdar till ekologisk odling. Även de vingårdar som idag inte är ekologiska odlas med hållbara metoder. Förutom verksamheten i Marche så arbetar Moncaro även med viner från Sicilien och Abruzzerna.

Se fler produkter från Moncaro