Project Z Syrah, 2017

5 stars – Platter’s Guide, 97 points – Winemag

Som en av få utvalda importörer i världen kan Winemarket nu erbjuda Project Z Syrah, 2017 i mycket begränsad upplaga. Project Z är ett unikt projekt från Kleine Zalze där vinmakarna har fått helt fria tyglar för att hitta det ultimata uttrycket från respektive vingård. Projektet startade 2013 och 2017 är den första buteljerade årgången. Stilmässigt är detta ett vin där norra Rhône möter Stellenbosch; frukt i form av björnbär, plommon, röda bär, lagerblad, chark, rosmarin, viol, svartpeppar och fatkryddor. Vinet har lagrats ett år på stora gamla franska ekfat vilket har rundat av tanninerna och gett vinet en fint integrerad helhet. Genomgående fin syra och mineralitet binder samman upplevelsen av ett fantastiskt vin! Måste provas! Eftersom Keine Zalze vill att detta skall fullt ut vara vinmakarens vin är det också vinmakaren som står bakom den fantasieggande och uttrycksfulla etiketten! Värd att ses och ett givet fokus vid middagsbordet! Kleine Zalze själva beskriver vinet med orden ”In search of the ultimate expression from nature”. Endast 1250 flaskor har gjorts av Project Z Syrah.

601 kr

Smakbeskrivning

Björnbär, plommon, svartpeppar, rosmarin, lagerblad, viol, svartpeppar och kryddor. Mjuka men närvarande tanniner, genomgående frisk syra och djup mineralitet i finishen.

Varunummer på Systembolaget 51455
Alkoholhalt 13%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Rött vin, fylligt
Ursprung Stellenbosch, Sydafrika
Druvfördelning syrah 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Kött, grillat, ost
Sockerhalt 0,3 g/100ml
Kolli 6

Stellenbosch, Sydafrika

Stellenbosch är en livlig universitetsstad med arkitektur i traditionell Cape Dutch-stil. Den kraftigt kuperade terrängen och närheten till havet gör området en stor mängd mikroklimat och här återfinns många av de mest berömda vinhusen. För dig som gillar vinturism är området en guldgruva; vackert landskap, fina hotell och restauranger och tätt mellan vingårdarna.

Se fler produkter från Stellenbosch

Kleine Zalze

Kleine Zalze är idag en modern vinproducent även om det faktiskt har producerats vin på ägorna ända sedan 1695. Kleine Zalze jobbar målmedvetet och strukturerat både med miljöfrågor och social hållbarhet såväl som att hela tiden föra vinproduktionen framåt. Vingården har en stor bredd och producerar röda och vita stilla viner, mousserande viner och söta starkviner. Många av vinerna har genom årgångarna vunnit vinvärldens mest prestigefulla priser och viner av Chenin Blanc är något av gårdens signum. De lagringsbara och högre prissatta vinerna må vara det som satt Kleine Zalze på kartan för vinkännare, men vingårdens kanske främsta styrka är förmågan att kunna göra vin av mycket god kvalitet oavsett prisnivå. Allt från instegsvinerna inom varumärket Foot of Africa, Cellar Selection- och Vineyard Selection-serien, prestigeserien Family Reserve samt den ytterst limiterade vinmakarserien Project Z levererar samtliga pålitlig och hög kvalitet. Kleine Zalze har under åren även blivit en  mat- och dryckesdestination för den kräsna konsumenten. Hos restaurangen ”Terroir” kan gäster får uppleva ett högklassigt kök självklart matchat med de bästa vinerna. Ett antal exklusiva lägenheter finns också tillgängliga för den som vill övernatta i vingårdsmiljö.

Se fler produkter från Kleine Zalze