Project Z Syrah, 2017

5 stars – Platter’s Guide, 97 points – Winemag

Som en av få utvalda importörer i världen kan Winemarket nu erbjuda Project Z Syrah, 2017 i mycket begränsad upplaga. Project Z är ett unikt projekt från Kleine Zalze där vinmakarna har fått helt fria tyglar för att hitta det ultimata uttrycket från respektive vingård. Projektet startade 2013 och 2017 är den första buteljerade årgången. Stilmässigt är detta ett vin där norra Rhône möter Stellenbosch; frukt i form av björnbär, plommon, röda bär, lagerblad, chark, rosmarin, viol, svartpeppar och fatkryddor. Vinet har lagrats ett år på stora gamla franska ekfat vilket har rundat av tanninerna och gett vinet en fint integrerad helhet. Genomgående fin syra och mineralitet binder samman upplevelsen av ett fantastiskt vin! Måste provas! Eftersom Keine Zalze vill att detta skall fullt ut vara vinmakarens vin är det också vinmakaren som står bakom den fantasieggande och uttrycksfulla etiketten! Värd att ses och ett givet fokus vid middagsbordet! Kleine Zalze själva beskriver vinet med orden ”In search of the ultimate expression from nature”. Endast 1250 flaskor har gjorts av Project Z Syrah.

599 kr

Smakbeskrivning

Björnbär, plommon, svartpeppar, rosmarin, lagerblad, viol, svartpeppar och kryddor. Mjuka men närvarande tanniner, genomgående frisk syra och djup mineralitet i finishen.

Varunummer på Systembolaget 51455
Alkoholhalt 13%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Rött vin, fylligt
Ursprung Stellenbosch, Sydafrika
Druvfördelning syrah 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Kött, grillat, ost
Sockerhalt 0,3 g/100ml
Kolli 6

Stellenbosch, Sydafrika

Stellenbosch är en livlig universitetsstad med arkitektur i traditionell Cape Dutch-stil. Den kraftigt kuperade terrängen och närheten till havet gör området en stor mängd mikroklimat och här återfinns många av de mest berömda vinhusen. För dig som gillar vinturism är området en guldgruva; vackert landskap, fina hotell och restauranger och tätt mellan vingårdarna.

Se fler produkter från Stellenbosch

Kleine Zalze

När Kobus Basson bestämde sig för att lägga juridiken på hyllan för att etablera sig som vinproducent i Sydafrikas mest prestigefyllda appellation gjorde han det med besked. Inte ville han ”bara” producera viner av högsta klass, han ville också göra sin gård Kleine Zalze till en mat- och dryckdestination för den kräsna konsumenten. Med restaurangen ”Terroir” kan Kleine Zalze erbjudna ett av de bästa köken i hela Western Cape, och gästerna kan med fördel övernatta i någon av de exklusiva lägenheterna på gården. Vinmakning på Kleine Zalze kan spåras ända till 1695 och familjen Basson har denna klenod i sin ägo sedan 1996. Kleine Zalze är kanske mest kända för sin utmärkta Chenin Blanc, men här produceras röda och vita viner inom ett stort spektrum. Från vardagsvinet Foot of Africa, till premiumvinerna Family Reserve via prisvärda Vineyard Selection. Kleine Zalze gör viner för alla plånböcker, gemensamt för hela sortimentet är genomgående hög kvalitet och skicklighet i vinmakning.

Se fler produkter från Kleine Zalze