Sancerre Le Rochoy, Domaine Laporte, 2017

Från den ekologiskt certifierad vingården Le Rochoy kommer vinet med samma namn. Vingårdens jordmån är rik på flinta vilket visar sig i vinet som en stenig mineralisk karaktär, expressiv frukt och en härlig nerv.  Vingården är en så kallad monopole det vill säga Domaine Laporte äger hela vingården. Den 8,5 hektar stora vingården ligger på en sydöstlig sluttning vilket ger fin solexponering. Den flintarika jordmånen hjälper till att bevara och reflektera värme. Det här ger druvorna optimal mognad och ett vin fullt av fruktenergi.

Vinet är jäst i ståltank. Vinet har inte genomgått malolaktisk fermentation. Efter avslutad jäsning har vinet fått vila på sin jästfällning i fem månader. Efter buteljering lagras vinet på flaska ytterligare minst en månad för att stabiliseras.

249 kr

Smakbeskrivning

Frisk och energirik doft av citrus, fläder och flinta. Elegant och mycket frisk smak av grapefrukt, vit persika, örter, sten och mineral. Lång komplex eftersmak.

Miljöarbete

Samtliga av Laportes vingårdar i Sancerre är ekologiskt certifierade sedan 2013. De producerar viner med väldigt traditionella metoder och med stor respekt för naturen.

Varunummer på Systembolaget 70679
Alkoholhalt 13%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Vitt vin, torrt & smakrikt
Ursprung Sancerre, Loire, Frankrike
Druvfördelning sauvignon blanc 100%
Ekologiskt Ja
Vegan Nej
Passar till Fisk, skaldjur, rätter av ljust kött eller getost
Kolli 6

Sancerre, Loire, Frankrike

Sancerre är nästan uteslutande känt för sina friska och eleganta vita viner gjorda på Sauvignon Blanc. Beläget längst in i Loiredalen, centralt mitt i Frankrike, har Sancerre ett typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Sancerre tilldelades AOC-status redan 1936. Området präglas av sin jordmån, nämligen den ”kalkplatta” som även återfinns i Chablis och Champagne.

Se fler produkter från Sancerre

Domaine Laporte

Domaine Laporte är en klassisk producent i Sancerre, med en historia som letar sig tillbaka till 1850. Den tidigare ägaren René Laporte var under hela 15 år ordförande i apellationen Sancerre, och René var mycket respekterad för sitt hängivna engagemang. Idag är Domaine Laporte en av de mest intressanta spelarna i Sancerre, och från och med årgången 2013 är alla deras viner förutom ett från Sancerre ekologiskt certifierade. Det ekologiska förhållningssättet kräver mer noggrann skötsel av vingården och större uppmärksamhet av vinbonden under växtsäsongen. Tack vare detta gör Domaine Laporte viner som omisskänligt uttrycker sitt ursprung och sin druva reflekterade av respektive årgång. Domaine Laports signum och stolthet är vingården Le Rochoy. Med hela 15 ha sammanhållen vingård i bästa läge och på en unik jordmån av flinta skapas ett vin som nått långväga rykte. Domaine Laporte äger även en vingård i Marlborough på Nya Zeeland där de självfallet odlar (precis som i Sancerre) Pinot Noir och Sauvignon Blanc.

Se fler produkter från Domaine Laporte