Serre Susumaniello Salento, 2021

Cantine Due Palme var en av de första att se potentialen i viner gjorda på den lokala inhemska druvan Susumaniello som enbart odlas i Apulien och då främst i Salento.

Länge användes den enbart som blanddruva och för sin mörka färg men har nu mer och mer börjat vinifieras på egen hand. Namnet på druvan betyder på ett ungefär ”lastad som en åsna” och syftar på den rika mängd frukt som vinrankorna producerar. Men även själva vinet är fullastat med frukt. Det djupt mörklila vinet bjuder på solmogna björnbär, plommon och mörka körsbär tillsammans med toner av vanilj och mineral. Serre Susumaniello från Cantine Due Palme visar hur bra ett vin gjort på 100% Susumaniello kan bli.

169 kr

Smakbeskrivning

Fruktig doft av björnbär och plommonsylt. Koncentrerad och balanserad smak av mogna björnbär, mörka körsbär, plommon, vanilj och mineral. Fin genomgående syra och närvarande tanniner som är väl integrerade i frukten. Lång eftersmak med toner av rostat kaffe.

Varunummer på Systembolaget 59038
Alkoholhalt 13,5%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Rött vin, fruktigt och kryddigt
Ursprung IGP Salento, Apulien, Italien
Druvfördelning Susumaniello
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Kött, lamm, smakrik pasta
Kolli 6

IGP Salento, Apulien, Italien

IGP Salento ligger i södra Apulien och är den halvö som utgör klacken på den italienska stöveln. Regionen är känd för sina Primitivo-viner, olivoljor och sitt unika klimat. Eftersom halvön ligger mellan Adriatiska havet i öst och Joniska havet i väst är klimatet kyligt på vintern och varmt på sommaren, varför man i Salento kunnat producera högkvalitativa viner på primitivo-druvan i århundraden.

Se fler produkter från IGP Salento

Cantine Due Palme

Cantine Due Palme är ett vinkooperativ som grundades 1989 i Salento, Apulien. När man startade hade man bara 15 medlemmar men idag är fler än 1000 vinodlare anslutna och kooperativet förfogar över ca 2 500 hektar vingårdar. Vin produceras i fem olika vinerier och de huvudsakliga druvorna som odlas är Negroamaro, Malvasia Nera och Primitivo. Druvorna ger kraftfulla och smakrika viner. Samtliga viner buteljeras i de egna vinerierna vilket ökar spårbarheten.

Se fler produkter från Cantine Due Palme